Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra kult til kommers

Amerikanerne la igjen over en halv milliard kroner for å se «Ringenes Herre» i jula.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke aldeles uventet stakk «Ringenes Herre» av med seieren over de mest sette filmene i USA i løpet av amerikanernes fem feriedager mellom jul og nyttår. Filmen spilte inn 56,9 millioner dollar, eller 505 millioner kroner.

Ut til folket

Den godt forhåndsannonserte filmatiseringen av eventyrene til J. R. R. Tolkien ser ut til å gi regissør Peter Jackson og de andre rettighetshaverne til smør på brødskiva i lang tid framover. I USA har filmen så langt spilt inn utrolige 1,54 milliarder norske kroner, melder AP. Tolken-kulten har definitivt nådd ut over sine tidligere bredder.

På andre plass i den amerikanske film-julen kom komedien «Ocean\'s 11», på tredje den dataanimerte «Jimmy Neutron: Boy Genius». «Harry Potter» måtte nøye seg med en femteplass, med skarve 150 millioner innspilte kroner.

Vi følger etter

Også for nordmenn er juletid identisk med kinotid. Og filmsmaken vår er for tida identisk med folket «over there». Siden Norges-premieren 19. desember har nesten 220000 sett filmen og betalt biletter for 14,9 millioner kroner. Fra 21. til 26. desember så gikk nesten fire ganger så mange og så «Ringenes Herre» (18277) som «Harry Potter» (4622) på Oslo-kinoene.

At kinoene er godt besøkt i jula, har gått opp for filmbransjen for lenge siden. Det er neppe tilfeldig at oppfølgerne til årets Tolkien-film kommer i desember neste år, «The Two Towers». Tre\'ern, The Return of the King», kommer i desember 2003.

Hele Norges coronakart