Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Fra kulturløft til kulturkutt

Bård Vegar Solhjell (SV) tror den nye kulturministeren er blitt overkjørt.

KRITISK:   Kulturpolitisk talsmann i SV, Bård Vegar Solhjell, ser mørkt på kuttene for kultursektoren som kommer fram i statsbudsjettforslaget, som ble lagt fram i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: Kulturpolitisk talsmann i SV, Bård Vegar Solhjell, ser mørkt på kuttene for kultursektoren som kommer fram i statsbudsjettforslaget, som ble lagt fram i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - De går ganske kraftig løs på kultursektoren i forhold til hva de rødgrønne la fram, og det er overraskende at de kutter så mye i forhold til hva vi la fram. Det kan se ut som om kulturminister Thorhild Widvey rett og slett er blitt overkjørt av regjeringen, sier kulturpolitisk talsmann i SV, Bård Vegar Solhjell, til Dagbladet.

I dag klokka 10.00 ble Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2014 lagt fram, og det har vært knyttet spenning til hvordan den blåblå-regjeringen vil fordele midlene i kultursektoren.

Solhjell liker ikke det han ser.

- Det virker som den nye tanken er å gå fra et kulturløft til et kulturkutt. Det kuttes bredt, blant annet fra Kulturrådet, Filmfondet og den kulturelle skoletimen, sier Solhjell og fortsetter:

-  Hvis dette er begynnelsen, vil det komme en periode hvor vi får se at kulturen skal være med på å betale skattelettet, som er regjeringens store målsetting.

- Direkte angrep I forkant av framleggingen av statsbudsjettet var mange bekymret for om det ville komme kutt i pressestøtten. Det ble det.

Pressestøtten blir kuttet med 26,2 millioner kroner
, og målet til kulturminister Widvey er å gjøre pressen mindre avhengig av staten, og i tillegg gjøre den mer plattformnøytral.

Den tidligere miljøvernministeren er redd kuttene i kultursektoren vil føre til svekket kvalitet, og at det blir vanskeligere å få gjennomført produksjoner.

I tillegg er Solhjell svært skeptisk til at det kuttes i pressestøtten:

- Her er det snakk om 50 millioner mindre enn det de rødgrønne la fram. Støtten går til mange nummer to-aviser, og kuttet må anses som et direkte angrep på disse. Jeg vil tro at et kutt på dette nivået vil være svært dramatisk for mange aviser, og jeg er redd vi her vil se konsekvensene raskest, sier Solhjell.

- Jeg vil appellere til Kultur- og Medienorge om at de ser på hva de nå har fått. Jeg frykter at det blir tøffere tider for kulturlivet, legger Solhjell til.

- Som varslet I statsbudsjettets gule bok står det at regjeringen oppfyller målsettingen om at en prosent av det totale statbudsjettets utgifter skal benyttes til kulturformål. Det foreslås å øke bevilgningene til oppfølging av Kulturløftet med 840 millioner kroner, noe som vil betyr at bevilgningene til kulturformål har økt med om lag 5,7 milliarder kroner fra 2005.

Likevel har det kommet flere kutt, og flere er kritiske til det som ble framlagt i dag.

Nestleder i Kulturrådet Arnfinn Bjerkestrand påpeker at kulturdelen av budsjettet preges av en rekke kutt, og er i tråd med det regjeringen har varslet.

- En del av dette vil bli stående, men det vil nok også bli store forhandlinger i Stortinget.

For eksempel tror han at regjeringen vil møte motstand om de store varslede kuttene i pressestøtten. Selv mener han kuttene vil være med på å svekke pressen.

- Jeg er av den oppfatning om at staten må bidra dersom vi skal beholde mangfoldet i pressen, sier Bjerkestrand.

SKEPTISK:  Nestleder i Kulturrådet Arnfinn Bjerkestrand er kritisk til at det er lagt fram forslag om kutt i pressestøtten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SKEPTISK: Nestleder i Kulturrådet Arnfinn Bjerkestrand er kritisk til at det er lagt fram forslag om kutt i pressestøtten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer