Fra Lista med kjærlighet

Ujevnt portrett av en sympatisk, men lite snakkesalig kunstner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Som kulturjournalist i Fædrelandsvennen gjennom flere tiår og som faglitterær forfatter har Gunvald Opstad vært en betydelig kulturformidler på Sørlandet. Han har skrevet bøker om tekstilkunstneren Else Marie Jakobsen fra Kristiansand, sørlandsdikteren Vilhelm Krag og landsdelens store maler, Amaldus Nielsen.

Nå har Opstad skrevet nok ei bok med lokalt tilsnitt, denne gang om Reidar Rudjord (f. 1930), en kunstner han har fulgt i mange år som journalist og har skrevet om også tidligere, i praktverket «Sørlandet og malerne». «Reidar Rudjord» er blitt ei sympatisk bok – mer et langt portrett av mannen og verket enn noe forsøk på en uttømmende biografi. Den er utpreget journalistisk i sin tilnærming, og – korte presentasjoner av en lang rekke Rudjord-arbeider til tross – langt fra noen kunstfaglig utgivelse.

Alltid Lista

Enkelte kunstnere beveger seg rastløst videre, endrer motivkrets og prøver stadig nye teknikker og medier. Andre lager variasjoner over det samme bildet hele livet. Reidar Rudjord er blant dem som alltid har holdt fast på det samme motivet: Sine barndomstrakter på Lista vest for Farsund – en flat halvøy med et helt spesielt lys og landskap, en uvanlig mengde eldgamle kulturminner og tettere kontakt med avenyene i Brooklyn enn med Oslos gater. Som mange andre sammenlikner Opstad Lista med Jæren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer