Fra listepop til Grand Prix

Han er best kjent som kommersielt tenåringsidol, og prater to timer på NRK Petre hver ukedag. Nå skal HC Andersen bli familieunderholder som vert for den norske Grand Prix-finalen. Det får NRK-veteraner til å brekke seg foran kontoret hans.

Jeg hadde to kjendisforelskelser som liten, Torhild Sivertsen og Anita Skorgan. Hjertet mitt banket da Anita sang «Adieu» med Jahn Teigen. Håper forresten at det er like lenge siden som det føles, det ville vært flaut hvis jeg plutselig oppdaget at jeg var nitten år den gangen, ler HC. For ordens skyld, vi snakker om 1982. Den gangen norske familier fremdeles satt foran fjernsynet med kassettspiller og tok opp musikken fra melodikonkurransen.

- Det er med Grand Prix som med Se og Hør, det er noe alle vil ha med seg. Så har vi noe å klage over på jobben mandag morgen. Konkurranseaspektet gjør finalen til bra underholdning. På samme måte som jeg liker VM i fotball, er det spennende å tippe hvem som vinner finalen, sier han.

HC ANDERSEN ØNSKER AT showet skal bli en scene hvor norske poptalenter vil og får vise seg fram. Han synes det er leit at mange flinke artister velger ikke å delta fordi Grand Prix-deltakelse blir et negativt stempel for taperne. I år mener han at innslagene og sendingen blir mer popete enn tidligere.

- Det er artister både i Oasis-sjangeren og med Britney Spears-preg. De som irriterer seg over at tekstene er på engelsk, kan se på «Da Capo» hver uke. Det er for seint bare å synge på norsk nå, konkluderer verten.

Hans Christian Andersen var knapt femten år da han debuterte på radioen med pipete stemme. Faren til en klassekamerat hjemme i Halden startet nærradio og trengte den drahjelpen han kunne få. Hans Christian var telefonsvarer inntil den dagen enmanns-nyhetsredaksjonen mistet stemmen og han var den eneste som ikke nektet å lese nyhetene. Han hadde ikke engang vært i stemmeskiftet, men ble av en eller annen grunn vervet som journalist. Så fortsatte han i lokalavis og nærradio. Radio Ung og Radio 1. Inntil den dagen NRK Petre ringte i 1993. Petre var den store drømmen, og som så mange i første generasjon Petre-medarbeidere er HC fortsatt i kanalen.

- TIDLIGERE VAR DE typiske lytterne mine snille jenter på 14 år og «pubertale menn» av begge kjønn. Nå får jeg hundrevis av e-post fra adresser som slutter med «norsk hydro» og «statoil», og telefoner fra trailersjåfører på førtito som liker å høre på programmet mitt, sier han. HC Andersen er ikke lenger bare fjortiskonge. Noe han synes er helt greit, han blir jo eldre, han også.

«Howard» (Håvard Sylte) og HC blir ofte sett på som to sider av samme sak. De to vennene har hatt radioprogram sammen og har begge vært kjærester med pophåpet Desirée Sparre-Enger. «Howard og HC» ga ut plate som solgte til gull, og reiste på lang turné med tulleversjoner av slagere som «Jeg vil ha en blå ballong» og «Sàmiid Ædnan». For å skille mellom pratmakerne; det var Howard som hemningsløst hylte «ballalaiiika» og som hadde uheldige internettlinker på hjemmesiden sin. HC er mer ordentlig, nesten litt plagsomt høflig.

- ALLE TRENGER IKKE være rebeller. Jeg lærte at jeg ikke er noen stuntreporter eller komiker når vi tørrtrente med Petre. Jeg skulle gå inn på en bilforretning for å prøvekjøre, og rappe nøkkelen og kjøre av gårde hvis jeg ikke fikk hjelp. Men jeg torde ikke. Nå som Thomas Giertsen har blitt for dyr, ringer folk til meg for at jeg skal gjøre standupshow. De bør ringe noen komikere i stedet.

- Jeg har ingen sketsjer til Grand Prix-showet slik Rune Gokstad og Øystein Bache (fra «Egentlig», NRK1) har hatt de to siste årene. Jeg kan ikke late som om jeg er morsommere enn jeg er, forklarer HC Andersen.

Det er enkelt å kritisere HC Andersen for å ha innholdsløse, dumme sendinger, men en ting skal han ha: Han er flink til å komme på nye «greier» som lytterne hans elsker. Selv sier han at det er vanskelig å vite hvilke påfunn som fungerer.

- Jeg og Howard lot det gå sport i å finne på teite ting. Vi trodde vi hadde gått over streken da vi kjøpte to potteplanter på vei til jobb og vannet den ene med te og den andre med kaffe under sending. Poenget var å teste hvilken blomst som klarte seg best. Etterpå fikk vi en storm av positive henvendelser fra lyttere som hadde forslag til andre tester vi kunne ta på plantene. Dermed ble blomstene en fast spalte som vi kjørte lenge. Kanskje litt for lenge, innrømmer han.

HC Andersen håper at folk forstår at han fyller en rolle på radioen og i fjernsynet.

- De fleste kjenner meg som listegeneral fra «Topp 20» og platemann på Petre. De glemmer at jeg også er seriøs og kan mene noe, men det er ikke min oppgave i NRK i dag, forklarer han.

- Vi må ikke glemme å ha det gøy, poengterer HC.

HC ANDERSEN SKAL LEDE Grand Prix-finalen sammen med Stine Buer (kjent fra «Go' Elg», NRK1). De to vertene har bred direkteerfaring fra fjernsyn og radio, og HC er egentlig ikke særlig nervøs.

- Det eneste jeg er redd for, er at jeg plutselig skal bli høytidelig, stiv og manusbundet. Da må jeg bare skynde meg tilbake til papirene mine i radiostudio, sier han. Og der er det nok noen som ønsker at han skal forbli. Her en dag sto en NRK-veteran utenfor kontoret til HC og skar grimaser. Veteranen stakk fingeren i halsen og dro fingeren over strupen gjentatte ganger.

- Jeg skulle hatt et videokamera der og da, så kunne han sett hvor barnslig han så ut, forteller HC.

- Det er ikke sånn voksne mennesker kommuniserer, sier han.

- Jeg håper og tror at Grand Prix-showet blir bra. Da må kritikerne endre syn på meg. Hvis jeg blir en katastrofe, må jeg kanskje gi dem rett. Men du, helt rett får de aldri.

FAMILIEUNDERHOLDER: Nå skal HC Andersen bli vert for Grand Prix.