Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra Metropolis til islam

Torsdag åpnet Oslo Internasjonale Filmfestival for 11. år på rad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Fritz Langs stumfilm «Metropolis» fra 1926 som åpner festivalen i Oslo Konserthus. Verket regnes som en forløper til dagens science fiction-filmer. Filmen er nyrestaurert, og bildekvaliteten bortimot perfekt, skal vi tro Eirik Bakke, festivalens bookingkoordinator.

- Det er en helt unik forestilling. Filmen er faktisk føyd til på lista over bevaringsverdige verk, på lik linje med for eksempel Beethovens niende symfoni, sier Bakke, med ekte entusiasme i stemmen.

Originalmusikken er dessverre gått tapt for all ettertid. Men nettopp det kan gjøre «Metropolis»-opplevelsen til en unik opplevelse. Oslo-Filharmonien er nemlig med på notene, og skal spille et nykomponert verk av Bernd Schulteis. Dirigerent er Frank Strobel.

Oslo-Filharmonien sto for det musikalske også ved åpningen i fjor, og forestillingen var så vellykket at en ny avtale ble inngått allerede neste morgen.

Bredt program

Festivalen varer fra 15-25. november, og Bakke skryter av et bredt program av gjennomgående meget høy kvalitet.

- I år er det mange debutanter med i programmet, mange av dem unge. Av totalt 74 filmer er 15 debutanter, sier Bakke og forteller at de har fått nyte enorme mengder film, og at de har valgt program etter hjertet.

- Har du noen spesielle tips? spør Dagbladet.no. Etter det får vi nesten ikke inn et ord. Bakke har nemlig svært mange anbefalinger.

- Det veldig mange gode dokumentarer, deriblant tre som handler om islam, men på forskjellige måter. Én handler om lederen av Nordalliansen - som ble skutt, den andre om musikk. Den tredje handler om kvinneproblematikk i Iran, sier Bakke, og kan fortelle at omtrent halvparten av dokumentarfilmene på programmet har vunnet internasjonale priser.

- «Southern Comfort» er en gripende historie om de siste leveårene til transvestitten Robert som får kreft i eggstokkene, men som blir nektet behandling av alle leger på grunn av fordommer. Samtidig møter hun kjærligheten i sitt liv. Det er en utrolig positiv film, som skildrer alvorlige ting på en mennesklig og humoristisk måte.

«Southern Comfort» ble kåret til beste beste dokumentar under filmfestivalen Sundance i år.

Inuitt-film

«Dark Days» er en annen dokumentar som anbefales varmt. Regissør Marc Singer har brukt seks år på å gjøre filmen, hvorav to som han tilbrakte på undergrunnsbanene i New York sammen med de hjemløse. Målet til Singer var å sette søkelyset på de hjemløses hverdag, men han hadde ville også skaffe penger så de kunne flytte ut av de vindfulle undergrunnshulene.

På festivalen kan du også få med deg en spillefilm laget av og om inuitter. «Antanarjuat» («The Fast Runner»), er navnet, og filmen blir beskrevet som en slags autentisk «Veiviseren».

- Det er en meget spesiell film. Den vant blant annet debutprisen i Cannes i år, og kjemper mot Elling om Oscar i kategorien beste ikke-engelsk-språklige film. Historien er basert på et sagn.

Festivalen får også besøk av en del prominente gjester. Blant de største nevnes Bertrand Bornelli, regissøren av filmen «The Pornographer» som fikk kritikerprisen i Cannes i fjor, og som selvsagt blir å se under festivalen. Med seg har han hovedrolleinnehaver Jean-Pierre Léaud, en av Frankrikes mest profilerte skuespillere.

<> Les mer om: <>

Bakke anbefaler også:

«Smokers Only»

«Ghost world»

«The Believer»

«Pollock»

«Kandahar»

«South West 9», og selvfølgelig resten av filmene på programmet.

Hele Norges coronakart