STOR STEMNING: Chick Corea, Erlend Skomsvoll og Trondheim Jazzorkester stortrives åpenbart i hverandres selskap, og ga en forrykende konsert da de avsluttet turneen sin i Oslo mandag kveld. Både ny-arrangerte Corea-låter fra mirakelkonserten i 2000 og helt nytt stoff sto på repertoaret. Foto: TERJE MOSNES/DAGBLADET
STOR STEMNING: Chick Corea, Erlend Skomsvoll og Trondheim Jazzorkester stortrives åpenbart i hverandres selskap, og ga en forrykende konsert da de avsluttet turneen sin i Oslo mandag kveld. Både ny-arrangerte Corea-låter fra mirakelkonserten i 2000 og helt nytt stoff sto på repertoaret. Foto: TERJE MOSNES/DAGBLADETVis mer

Fra mirakelkonsert til mesterskap

Chick Corea og Trondheim Jazzorkester når nye høyder i samarbeidet.

||| Ti år etter den berømmelige mirakelkonserten under Moldejazz er Trondheim Jazzorkester og Chick Corea på turné igjen. I går kveld satte de et ettertrykkelig punktum i Oslo, med en konsert som nok var flere hakk sterkere enn moldekonserten rent musikalsk.

Uten at det demper det magiens skjær som fortsatt omslutter gjennombruddskonserten i 2000.

For mens mirakelkonserten fortonte seg som et totalt overrumplende musikkmirakel der en amerikansk jazzsuperstjerne inspirerte unge norske talenter til å overgå seg selv, ble gårsdagens konsert en multibekreftelse: På at det i sin tid var en genistrek av Moldejazz å føre Chick Corea og TJO  sammen i  Erlend Skomsvolls arrangementer av Coreas komposisjoner; videre på at flere av de norske musikerne har utviklet seg kraftig i løpet av de ti åra som er gått, og endelig på at det var helt logisk å nærme seg Oslo Konserthus i går kveld med skyhøye forventninger.

Om de ble innfridd? Gjett!

Som appetittvekker fikk et godt besatt hus seg servert en smakebit av Trondheim Voices' nye plate, a cappella-framført med vokal gnist og presisjon av de ni kvinnene. Deretter inntok TJO og Corea scenen i spredt formasjon, og ble etter hvert muntert enige med seg selv og hverandre om likegodt å åpne ballet med en ny-arrangert «Windows».

Dynamisk
Allerede Atle Nymos innledende solo og resten av låta bar bud om det som skulle følge i de to rause avdelingene: Utrolig innholdsrike og dynamiske arrangementer med kløktig bruk av klangpalett og de ulike seksjonene i ensemblet; lekent, men presist tutti-spill; glødende soli og ikke minst noen trio- og kvartettforløp der Corea og «kompet» - el-gitarist Hans Chr. Frønes, bassist Steinar Raknes og trommeslager Håkon Mjåset Johansen - virkelig holdt fest.

Med «Crystal Silence», den mindre kjente «Pledge for Peace» og velkjente «Duende» fullførte musikerne den første avdelingen, etter at bl a Tor Yttredal og Mathias Eick hadde tatt sine soli med kontrollert mesterskap.

Rivende Møster
Etter pause var det «Bill Evans» som satte tonen, med en bluesfundert, men rivende utviklet tenorsolo av Kjetil Møster i første del, deretter fulgte «What Game Shall We Play To-day?» fra Coreas Return To Forever-periode tidlig på 1970-tallet. En suite med Skomsvolls «viderediktninger» eller «impressions» av et knippe av Coreas «Children's Songs» brakte TJOs eneste nykommer, saksofonisten Sissel Vera Pettersen, fram i rollen som (utmerket) vokalist, og ga rom for et  herlig absurd innslag der barytonsaksofonist og verbalkunstner John Pål Inderberg insisterte på å resitere dikt av Chick Corea i dialog med forfatteren. Det humoristiske «munnhuggeriet» mellom de to var betegnende for den enorme lekelysten som alltid har preget samarbeidet, men med «Spain» som ekstranummer etter ovasjonene, var det ugjenkallelig over.

Eller kanskje ikke? Både stemningen på scenen blant Corea og hans norske venner under og etter konserten tilsa nye kapitler i dette samarbeidet.

Forhåpentligvis begrenser det seg ikke til plateutgivelse med opptak fra denne turneens konserter, heller. En konstellasjon som med Coreas egne ord «blew the New York bands away in New York!», kan egentlig turnere hvor som helst i verden, og det Corea og TJO viste i Oslo mandag kveld, var sterkere også enn konserten i New York i 2006.

ÅPNET: Trondheim Voices. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet
ÅPNET: Trondheim Voices. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet Vis mer

Tro meg, for jeg var der.

 

STÅ PÅ: Ingen tvil om stemningen hos (fv) Erlend Skomsvoll, Chick Corea, Frode Nymo og Sissel Vera Pettersen. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet
STÅ PÅ: Ingen tvil om stemningen hos (fv) Erlend Skomsvoll, Chick Corea, Frode Nymo og Sissel Vera Pettersen. Foto: Terje Mosnes/Dagbladet Vis mer