Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Her får du en liten moralsk ørefik fra laveste hold og fra Harvest:

Fra Moder Jord til Morder Jord

På tide med en real global dugnad for å få stoppet vår hang til ikke å ta ansvar for vårt egne moralske avfall etc.

VI ER SØPPEL: Søppel er og blir søppel. Plukk opp etter deg, året rundt. Foto: Lars Eivind Bones.
VI ER SØPPEL: Søppel er og blir søppel. Plukk opp etter deg, året rundt. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om litt vil jeg forsiktig be deg om å lese inngangen på en sak, sakset fra nettmagasinet Harvest Magazine, nedtegnet av hedersskribent, Torbjørn Ekelund. Det er vår, men det denne fantastiske vinteren har skjult kommer nå fram i det svale sollyset, og det er ikke et spesielt vakkert syn. Fy skam oss! Vi må derfor alle sammen tenke nøye etter, og over, hvordan vi forvalter vårt avfall. For: Er vi egentlig en gjeng med skrotnisser? Er vi ikke opptatt av annet enn oss selv? Blåser vi fullstendig i verden rundt oss? Gi vi blanke i hvordan denne fordømte deilige og forbannede planeten skal se ut når vi for lengst er glemte mark og støvkorn?

Våger vi ikke tenke på hva våre etterkommere vil tenke om oldefar og oldemor, vi som bare var opptatt av longdrinks. Av vannscootere, aksjekurser, Jaguaren til Besta (ikke en truet art innenfor ring 2, 3 og Oslo Vest), Dottens landsted med støy er da gøy på Sørlandet, billig mat, sveisen til Hegnar, billig brennevin, billig & billig og så er det vel ikke så farlig med litt plast da vel? Noen vil rydde opp etter oss, ikke? Jeg? Grønn pose. Tybring-Gjedde blå. Ja, vi vet at det er mange der ute, særlig på den egosentriske balkongen, som nå steiler i hentehåret, som sier vi er fordomsfulle (ja, det er vi) og fulle av skit, dem om det. Deres barnebarnsbarn kommer også til å riste på hodet av at dere ga blaffen i alt unntatt forbruket.

Les derfor Ekelund & Harvest: «Snøen smelter, isen skrumper inn langs Oslos fortauer, og hva dukker opp? Ikke snøklokker, ikke hestehov, men et hav av søppel, hver kvadratmeter er dekket av et eller annet, det er virkelig et hav. Man skulle tro at praksisen med å kaste søppel på gata nå er allment anerkjent som en stupid handling på linje med fysisk avstraffelse av skolebarn og lobotomi i psykiatrien.

Sånn er det åpenbart ikke, og her nytter det ikke å komme trekkende med det gamle argumentet om at noen få ødelegger for de mange, for det kan umulig dreie seg om noen få. Søppelet er overalt og det fins i så store mengder at det nødvendigvis må komme fra et tverrsnitt av befolkningen og ikke fra forsøplingens svar på Tveitagjengen.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!