NY JOBB: Jan Ole Otnæs fratrer som sjef for landets ledende jazzfestival for å overta som leder for landets ledende jazzklubb, Nasjonal jazzscene i Oslo. FOTO: TERJE MOSNES
NY JOBB: Jan Ole Otnæs fratrer som sjef for landets ledende jazzfestival for å overta som leder for landets ledende jazzklubb, Nasjonal jazzscene i Oslo. FOTO: TERJE MOSNESVis mer

Fra Moldejazz til Nasjonal jazzscene på Karl Johan

Moldejazzsjef Jan Ole Otnæs (61) blir ny daglig leder for Nasjonal jazzscene i Oslo.

—Jeg kom til Moldejazz i 2001 på et fireårig åremål. Nå har jeg vært her i 11 år, og det kjennes riktig å røre på seg, sier Jan Ole Otnæs om overgangen til «flaggskipjazzklubben» midt på Karl Johan.

Også for et par år siden fikk han henvendelser om ny jobb. Da takket han nei fordi det føltes feil å forlate Moldejazz i sluttfasen av byggeprosjektet Plassen, jazz- og teaterhuset som han var en av de to initiativtakerne til og der han ikke minst var sentral i framdriften.

—Men når muligheten bød seg nå, var tidspunktet riktig, sier han og regner med å starte arbeidet i Oslo utpå vinteren. Samtidig er han forberedt på å lose Moldejazz gjennom festivalen i juli 2013 dersom festivalen ikke har en ny sjef på plass innen den tid.

Kjent terreng
Jan Ole Otnæs har lang fartstid i norsk jazzliv, og kommer til kjent terreng når han overtar som sjef for Nasjonal jazzscene etter Linda Skipnes Strand. Hun går til en nyopprettet stilling innen publikumsutvikling og markedsføring i festivalen Nordland Musikkfestuke i Bodø.

Otnæs var med på utredningen som etablerte Nasjonal jazzscene som klubb/konsertsted på Victoria i 2006 og har sittet i styret og programkomiteen fra starten av.

Av åpenbare grunner deltok han ikke i ansettelsesprosessen denne gang.

—Joda, jeg har vært med på å legge en del premisser for Nasjonal jazzscene, sier han.

—Arenaen, Victoria, er veldig bra, og vi får gode tilbakemeldinger fra norske og internasjonale musikere. Jeg vil gjerne videreføre den mixen av smal, sær musikk og internasjonale stjerner som scenen allerede byr på, og også se på mulighetene for å presentere festivalbestillingsverk som ofte får et altfor kort liv i dag. Videre tror jeg det er viktig at Nasjonal jazzscene ikke bare blir en scene i Oslo, men at den kan bidra til å bringe musikere og musikk ut i landet. Og jeg vil gjerne styrke samarbeidet med jazzklubber i Skandinavia og Europa, både med tanke på å hente artister hit og på å sende norske artister ut i verden.

—Optimalt valg
Styreleder Magnar Bergo i Nasjonal jazzscene er svært tilfreds med tilsettelsen.

—Jan Ole var det optimale valget. Han har inngående kjennskap til ikke bare jazz, du kan føre en nerdesamtale med ham om rock, blues og klassisk musikk, og i tillegg har han opparbeidet et fantastisk internasjonalt kontaktnett. Han kan administrere og han kan økonomi, så jeg ser på ham som usedvanlig komplett for en sånn jobb, sier Bergo.

—Han er også nestleder i Nasjonal jazzscenes styre?

—Ja, men det ble tidlig klart at han kom til å være en av søkerne, så han har vært holdt helt utenom ansettelsesprosessen. Vi hadde ei søkerliste på sju, hvorav flere var godt kvalifisert, men han var det klare førstevalget.

TIL BODØ: Linda Skipnes Strand har ledet Nasjonal jazzscene med stor suksess i to år, og går nå til Nordland Musikkfestuke. FOTO: TERJE MOSNES
TIL BODØ: Linda Skipnes Strand har ledet Nasjonal jazzscene med stor suksess i to år, og går nå til Nordland Musikkfestuke. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer