NOMINERT: Lillebjørn Nilsen er Oslo-dikteren i norsk visekunst. Sangen "Stilleste gutten på sovesal 1" er hentet fra albumet "Oslo 3" (1979). Foto:NTB Scanpix
NOMINERT: Lillebjørn Nilsen er Oslo-dikteren i norsk visekunst. Sangen "Stilleste gutten på sovesal 1" er hentet fra albumet "Oslo 3" (1979). Foto:NTB ScanpixVis mer

Fra mørket i Nord-Norge til byguttens ensomhet på landet

Wandrups utvalgte: To gitarkamerater med geografisk spredning.

Dagbladet og Bjørnson-festivalen oppfordrer leserne til å kåre Norges beste sangtekst.
Dagbladet og Bjørnson-festivalen oppfordrer leserne til å kåre Norges beste sangtekst. Vis mer

SANGTEKST: Dagbladet samarbeider med Bjørnson-festivalen om å kåre Norges beste sangtekst etter krigen. En jury bestående av sanger Frida Ånnevik, professor Gisle Selnes og kulturredaktør Sigrid Hvidsten har valgt ut 30 låter som leserne oppfordres til å stemme på ved å gå inn på db.no/sangtekst.

Denne spalten vil i sommer minne om de nominerte låtene. Halvdan Sivertsens «Nordaførr vårvise» er en klagesang over det ingen kan gjøre noe med når man bor i Nord-Norge, vintermørket. «Og du lengta mot lyset fra mørket om morran/Og fra frosten som frys fast i såran».

Mangelen på sol forsterker vonde følelser: «Du e ensom og hjelpelaust nordaførr da/Det e langt inn te hjerta med klær på». Men Sivertsen er optimist. Våren kommer, og sårene gror.

Halvdan Sivertsen er nominert med "Nordaførr vårvise" fra albumet "Nordaførr" (1979). Foto: NTB Scanpix
Halvdan Sivertsen er nominert med "Nordaførr vårvise" fra albumet "Nordaførr" (1979). Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lillebjørn Nilsens «Stilleste gutten på sovesal 1» er en ballade og et historisk dokument fra en svunnen tid, da begrepet feriekoloni eksisterte. Vemodig og vakkert ser vi for oss en stillferdig guttunge fra byen sendt ut i fremmede omgivelser. Sangeren forteller selv hva denne vakre visa handler om: «Det er lagd så mange sanger om å ha det gøy på landet Denne handla om å lengte hjem».