Fra motegeni til død sild

Det må ha klikka for motekongen John Galliano (50) - i det jødiske Le Marais- kvartalet i Paris.

LITT AV EN FYR: I det siste har motekongen Galliano sett ut som en litt herjet krysning av Prince, Boy George og kaptein Sparrow.  AFP PHOTO / Scanpix.
LITT AV EN FYR: I det siste har motekongen Galliano sett ut som en litt herjet krysning av Prince, Boy George og kaptein Sparrow. AFP PHOTO / Scanpix.Vis mer

SPEKULASJONEN SVIRRER. Var han ruset? Overarbeidet? Blir Diors høst- og vintervisning gjennomført i morgen i Paris? Og hva skjer med Gallianos egen kolleksjon? Fordømmelsen er nesten unison. Oscar-vinner og Diors parfymeansikt Natalie Portman, som selv er jødisk, er sjokkert og kvalm over videoen der motekongen hyller Hitler og slenger ut særdeles ekle antisemittiske tirader til noen stakkars bargjester.

BAREN DER scenen skal ha funnet sted, heter Le Perle og ligger i Le Marais i tredje og fjerde arrondissement i Paris. Le Marais, som betyr «myra», er et tidligere aristokratisk strøk som forfalt til slum, men ble reddet av De Gaulles kulturminister André Malraux - og er i dag kjent som et sjarmerende, dannet turiststrøk og homsestrøk.

JEG HAR hengt litt på Le Perle for mange år siden, før baren ble fashionista-hang-out. Le Marais er også kjent som et av de gamle jødestrøkene i Paris, med berømte Rue des Rosiers som sjarmerende hovedgate. Her kan man spise godt på Chez Marianne, men Jo Goldenbergs restaurant, som ble bombet, er nå stengt.

Da adelen flyttet ut, ble området et populært handelsstrøk for mange østeuropeiske jøder - før de måtte flykte eller ble drept under andre verdenskrig. Ganske nylig ble det reist et nytt minnesmerke her over jødene som ble deportert.
AT HOMSEN John Galliano utøver jødehets nettopp her i homo- og jødestrøket, gjør ikke saken mindre absurd. Designer Kjell Nordström påpeker: Hadde Galliano levd under Hitler under andre verdenskrig, hadde han som homo vært den første til å bli deportert.

ET KREATIVT GENI. En designer som løfter mote til kunst og elsker teater. Sammen med Alexander McQueen, som dessverre begikk selvmord, og Vivienne Westwood, har han løftet kjoler, herreklær og haute couture til himmels. Galliano har overgått seg selv hver sesong med ekstremt estetiske og spektakulære temakolleksjoner. Som Diors sjefdesigner er det hans oppdrag å sprenge grenser. Derfor kan han også oppføre seg som drittsekk. Men han kan ikke framstå som rasist.
MANNEN HAR utvilsomt levd i ei luksusboble uten bakkontakt. Nå traff han asfalten med et smell. Dior måtte sparke ham. Men noen mener det fasjonable motehuset aktivt lette etter en anledning.

RASISME ER ikke ukjent i motens verden. Modellene kan kanskje være sjokoladebrune, men ikke svarte. Kvinnelige modeller skal se ut som unge menn, fordi moteskaperne og stylistene er homofile. Men om motebransjen er beinhard, er den også tolerant, internasjonal og antirasistisk. Mote handler om å finne inspirasjon fra mennesker og kulturer - fra nåtid og fortid. Motebransjen lever i symbiose med filmbransjen, media og Vestens overklasse - der kvinner og menn med jødisk bakgrunn er solid representert. Galliano har reist masse, og hans spanske mor elsket Flamenco. Han har hentet inspirasjon fra Spania, Nord-Afrika og India osv. Hans aller første kolleksjon var inspirert av den franske revolusjonen.

I Dior blir det ingen revolusjon med det første. Dior blir ikke det samme uten Galliano.

SELV LURER jeg på hvor kommunikasjonsrådgivere er når motekonger som tryner, trenger dem. Rådet må som alltid være: «Skal du ha en sjanse til å overleve? Legg deg flat. Nei, flatere. Helt ned. Kryp under bakken. Si beklager en million ganger».