KOMMENTARER

Coronaviruset:

Fra munnbind til munnkurv

Forfatteren Fang Fang har skrevet dagbok fra Wuhan og blitt Kinas store hatobjekt.

FANG FANG: Kinesisk forfatter som skrev dagboknotater på sosiale medier fra den 11 uker lange nedstengningen av Wuhan. I juni kommer "Wuhan Diary" ut i bokform på engelsk og tysk. Foto: NTB Scanpix
FANG FANG: Kinesisk forfatter som skrev dagboknotater på sosiale medier fra den 11 uker lange nedstengningen av Wuhan. I juni kommer "Wuhan Diary" ut i bokform på engelsk og tysk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hun er Wuhans samvittighet. Hun er en forræder. Hun er bare en dum gammel dame.

Plutselig har de mest hardtslående karakteristikkene begynt å hagle over den 65 år gamle forfatteren Fang Fang fra Wuhan, koronapandemiens episenter i Kina. Hun har vært krigskorrespondenten som har rapportert daglig fra fronten, der krigsskueplassen har vært millionbyen som har vært nedstengt og totalt avsondret fra resten av verden i 11 uker.

To dager etter at byens ni millioner innbyggere ble isolert bak provisoriske murer og barrikader 24. januar, begynte Fang Fang å sende ut sine dagboksnotater på sosiale medier. Hver dag under hele blokaden har hun lagt ut egne observasjoner om livet i karantene under den ekstreme unntakstilstanden. Hver dag er innleggene blitt fjernet av sensuren etter en time eller to; lenge nok til at folk har rukket å «like og dele», kopiere og videresende til andre. Vanligvis har Fang Fang bortimot 3,5 millioner følgere på WeChat. Nå er hun en viral sensasjon. På godt og på ondt.

Til vanlig er Wang Fang – med forfatternavnet Fang Fang – en lokal forfatter uten noen stor nasjonal berømmelse. Hun har vært nestleder i Wuhans forfatterforening, er mest kjent for sine noveller i sjangeren nyrealisme som ofte handler om vanlige folks kår og slit. Hun har en utpreget sosial samvittighet, men er langt fra det vi i vesten vil kalle en politisk dissident.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer