BESTSELGER: Før jul var Lars Myttings bok «Hel ved» på toppen av bestselgerlista. Nå er Mytting ute av lista på grunn av bytting. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet
BESTSELGER: Før jul var Lars Myttings bok «Hel ved» på toppen av bestselgerlista. Nå er Mytting ute av lista på grunn av bytting. Foto: Anders Grønneberg/DagbladetVis mer

Fra Mytting til bytting

Før jul toppet både Jo Nesbø og Lars Mytting bestselgerlistene. Nå er de helt ute.

(Dagbladet): Forrige gang vi offentliggjorde bokhandlernes oversikt over solgte bøker toppet Jo Nesbø skjønnlitteraturlista med «Gjenferd», mens Lars Mytting lå suverent øverst på liste over generell litteratur med «Hel ved».

Årsaken til at de to bestselgerne har ramlet ut av lista, skyldes bytting.

Se ukas ferske boklister her.

Negative salgstall
- Det er veldig vanlig at de bøkene som har solgt mest før jul byttes så mye i romjula at de ikke kommer på bestselgerlista etter jul, sier Elin Øy, rådgiver i Bokhandlerforeningen.

Det betyr at retur inngår i listene, det vil si at bøker kan få negative salgstall hvis de byttes mye.

Men det bekymrer ikke forlagene, som hadde forventet dette - om ikke et så kraftig fall.

Knusende ro
- Dette er ikke overraskende. Opplaget på 129 000 er voldsomt. Mange har sikkert fått boka både to og tre ganger. Så dette tar vi med knusende ro, sier Anne Gaathaug i Kagge Forlag.

Hun regner ikke med at de trykker nye bøker de nærmeste to-tre måneder, men er overbevist om at Lars Mytting snart er tilbake på bestselgerlista.

- «Hel ved» er en tidløs bok. Tenk på alle de hundrer av tusen som ikke har boka - ennå, sier Gaathaug.

Tre ganger «Hel ved»
Mona Ek, markedsansvarlig i Jo Nesbøs forlag Aschehoug, er heller ikke bekymret.

- Bøker som selger mye er også de som byttes mye, fordi mange får to av samme. Hjemme hos meg fikk vi tre eksemplarer av «Hel ved», forteller Ek, som er sikker på at «Gjenferd» kommer til å dukke opp på bestselgerlista igjen om noen uker.

- Så dere er ikke redde for å sitte igjen med mange eksemplarer etter at julegavebyttingen er unnagjort?

- Nei, det er vi ikke redde for!

UT AV LISTA: Også Jo Nesbø har falt ut av bestselgerlista på grunn av bytting. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet
UT AV LISTA: Også Jo Nesbø har falt ut av bestselgerlista på grunn av bytting. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet Vis mer