Fra nachspiel-idé til pub-suksess

Quizer slår an på utestedene - test deg selv!

(Dagbladet.no) - Det var en av oss som fikk en idé en gang for et par år sida på et nachspiel, forteller de tre quiz-sjefene Harald Simonnæs, Anne Merete Prinos og Asle Aasen Gundersen i kor. For to år siden satte de i gang en ren litteraturquiz på Dattera til Hagen på Grønland i Oslo.

- Quizbølgen slo for fullt inn over utestedene i Norge, og vi ville hive oss på med noe litt annerledes. Dette er nok den eneste rene litteraturquizen, mener de tre fornøyd.

Quiz-mestrene tror det er mange grunner til at spørreleker er blitt så populære her i landet.

- Vi har veldig mye utdannelse, vi nordmenn, og noe må vi jo bruke den til, slår quiz-sekretariat og -dj Simonnæs fast. Dj-tittelen har han fått fordi musikk er en viktig del av quizen.

- Mange låter er basert på litteratur, som Tom Waits\' «Alice», som er basert på boka «Alice in Wonderland» av Lewis Carroll, forklarer dj\'en.

Hver quizkveld har en spesialgjest. Hittil har blant andre Are Kelvø og Selma Lønning Aarø vært på besøk.

- Dessuten har vi premier, bøker, selvfølgelig. Vi har premier til det beste laget og det dårligste laget. Men det dårlige laget får ikke dårlige bøker, altså, bedyrer Gundersen.

Quiz-veteran

Litteratur-quizen på Grønland er godt besøkt, og mange av deltakerne er gjengangere.

- Jeg er her hver gang, forteller Cecilie Winger, selvutnevnt quiz-general for laget Quizleis Quartet. Laget hennes nikker respektfullt. Og det sier ikke så helt lite når forfatter Ragnar Hovland er blant lagmedlemmene.

- Cecilie er veteranen, smiler Hovland.

Test deg selv

Nå kan du teste dine egne litteraturkunnskaper med spørsmål som er tatt fra quizen. Vi har bokpremier til ti heldige vinnere - og quizmesterne fra Norsk Forfattersentrum og Norsk Kritikerlag lover at de bare deler ut gode bøker i premie. Bokpremiene kommer fra forlagene.

Prøv quizen her!

Vinnerne blir kontaktet mandag 3.10.

Quiz-veteranen:</B> Cecilie Winger har deltatt på alle quiz-kveldene hittil og vunnet tre av dem.
LITTERATUREKSPERT: Forfatter Ragnar Hovland skulle ha en god sjanse med laget Quizleiz Quartet.