<strong>FLERSTEMT:</strong> Kamila Shamsie har fått sine omgivelser snudd rundt flere ganger i livet . Hun er født i Pakistan, studerte i USA og bor vekselvis i London og ?Karachi. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
FLERSTEMT: Kamila Shamsie har fått sine omgivelser snudd rundt flere ganger i livet . Hun er født i Pakistan, studerte i USA og bor vekselvis i London og ?Karachi. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

Fra Nagasaki til Manhattan

Bredt anlagt roman, rik på kunnskap og vilje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||• Les intervju med Kamila Shamsie her.

 ANMELDELSE: Nagasaki 9. august 1945. En ung, japansk kvinne står på verandaen og ser skylaget sprekke opp. Først senere skal hun forstå hvor skjebnesvanger glipen i skydekket er.

DAGBLADET TRENGER 3000 NYE BOKANMELDERE

• Nå kan du selv anmelde bøkene som til enhver tid ligger på Dagbladets tre boklister.

De 3000 første får velge seg en gratis bok som takk for innsatsen.  

Slik gjør du:

• Gå til Dagbladets bokportal.

• Velg én av boklistene - skjønnlitteratur, generell litteratur eller pocket — og finn boka du vil anmelde.

• Klikk på «anmeld boka» ved siden av boktittelen, så kommer du til Dagbladets anmeldelse.

• Scroll ned til kommentarfeltet og skriv inn din egen anmeldelse.

• Lurer du på hvordan du skriver en anmeldelse? Her er Fredrik Wandrups anmelderskole.

Nå er hun bare lykkelig, fordi tyske Konrad har fridd. Så blir verden hvit:

«Lyset er fysisk. Det slenger Hiroko fremover, og hun blir liggende på magen. Hun får munn og nese full av støv idet hun treffer bakken, og det svir. Det første hun tenker på, er om morens Kimono er blitt revet opp i fallet.»

Skygge på stein
Lite er igjen av Kimonoen. Bare de svarte fuglene i mønsteret. De er brent inn i Hirokos rygg som forkullede tatoveringer. Hvordan kan det skje?

Fra Nagasaki til Manhattan

Det var dette bildet, skapt av fortelingene til de overlevende etter atombombene, som fikk pakistanske Kamila Shamsie til å skrive «Brente skygger». Romanen er hennes femte, men den første som er oversatt til norsk. Her plettfritt gjort av Linn Øverås.

Bildet av brennemerkede Hiroko og hennes Konrad - redusert til en skygge på en stein, laget av kroppsfettet som ble igjen etter den momentane utslettelsen, er ikke bare hendelsene som får historien til å rulle. De favner også det etiske omdreiningspunktet i romanen: Hvordan kan grusomheter, krig og terrorisme skje? Hvordan kommer et samfunn, og et menneske, til et slikt punkt?

Fra India til USA
Gjennom skildringen av to familier og tre generasjoners liv på ulike kontinenter gjennom seks tiår, belyser Shamsie faktorer som bereder grunnen for ødeleggelser og vold. For Hiroko betyr bomben oppbrudd. Hun reiser til Tokyo, før hun ender opp hos Konrads tysk-britiske familie, som lever et dekadent koloniherreliv i Dehli. Et livslangt vennskap mellom familiene Tanaka og Burton starter.

Men også i Dehli er samfunnet på randen, med det britiske imperiets sammenbrudd og delingen av India i 1947. Da Hiroko møter kjærligheten igjen, i muslimske Sajjad, er nye Pakistan neste stopp, før hun som gammel kvinne ender opp i New York, der terrorangrepet i 2001 er bakteppet.

Stort lerret
Shamsie er en begavet og kunnskapsrik forteller, som lykkes i å gi et rikt og nyansert bilde av ulike epoker, konflikter og kulturer.

Romanen er særdeles bredt anlagt, og personskildringene preges av dette. Vi kommer ikke tett på menneskene, og noen fremstår mer som typer enn som enkeltindivider.

Romanslutten virker brå, men gjenoppfrisker man med prologen, faller brikkene på plass. Ganske snedig får Shamsie bevist at nasjonalisme og stereotype (og hysteriske) fiendebilder, fremdeles truer verden.

FØLG OSS PÅ TWITTER!

twitter.com/Dbnolitteratur

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer