EN HELT PÅ KRIM: Vladimir Putin feirer 9. mai, dagen for seieren over Hitler-Tyskland, og dagen for russisk patriotisme, i Sevastopol på Krim i år. (AP Photo / Ivan Sekretarev) Scanpix
EN HELT PÅ KRIM: Vladimir Putin feirer 9. mai, dagen for seieren over Hitler-Tyskland, og dagen for russisk patriotisme, i Sevastopol på Krim i år. (AP Photo / Ivan Sekretarev) ScanpixVis mer

Fra nasjonal festrus til økonomisk bakrus

Erobringen av Krim er Putins kanskje største triumf som president. Men på Krim svikter turismen og halvøya blir et pengesluk for Kreml.

Kommentar

Den russiske presidenten Vladimir Putin surfer høyt på meningsmålingene, med en oppslutning på 86 prosent. Hovedgrunnen til den enorme tilliten er den russiske annekteringen av Krim i mars. En bølge av nasjonal patos har skylt over Russland etter annekteringen. De USA- og EU-ledete sanksjonene har også styrket følelsen av samhold. Det bidrar også til Putins historiske oppslutning hjemme.

Slakter gullkalven
Men den nasjonale festen som fulgte annekteringen av Krim er i ferd med å bli en ganske kraftig bakrus. Kombinasjonen av økonomisk stagnasjon, og inflasjon, blant annet på grunn av rubelens synkende verdi, gjør at mange i Russland får mindre penger mellom hendene.

Den russiske regjeringen har selv satt prislappen for annekteringen av Krim til et sted mellom 23 og 30 milliarder dollar. Regjeringen selger nå aksjer fra statens store gullkalv, oljeselskapet Rosneft, for å finansiere utgiftene til eventyret på Krim. I tillegg kom finansminister Anton Siluanov i skade for å si at store deler av pensjonfondet for 2014 var brukt på økonomiske krisetiltak og til Krim. Dagen etter måtte han slukke brannen med å si at ingen individer kom til å tape noe.

Bakrus også på Krim
På Krim er forventningene stor til at ting skal bli bedre som en del av Russland, enn det var som en del av Ukraina. Da Dagbladet var på Krim i mars, under annekteringen av halvøya, var omkvedet blant folk vi snakket med at alt ville bli bedre med russiske styre.

- Putin vil sørge for oss. Pensjonene vil bli høyere, som de er i Russland, sa folk vi snakket med.

Men overgangen til bruk av russiske rubler i stedet den ukrainake valutaen har ført til en prisøkning på 30 prosent. I tillegg svikter turismen, som er den store næringen på halvøya, og det er 35 prosent færre turister til sommerparadiset Krim enn det var ifjor, ifølge turistmyndighetene på Krim.

Sist var det kolera-epidemi
- Det er ingen her. Sist gang dette skjedde var i 1970, og da hadde vi en kolera-epidemi, sier Ludmila Zaitseva til Radio Free Europe.

Hun er sjef for et lite turistfirma, og har måttet si opp sine ansatte.

President Putin har gitt ordre til at en tur-retur billett fra Moskva til Krim skal koste 214 dollar, mens den normalt koster 385. Men turistene fra Russland klarer ikke å erstatte turistene fra Ukraina, som ikke lenger kommer til halvøya som ble annektert av Putin.

Den russiske rubelen har falt nesten 20 prosent i forhold til den norske krona siden annekteringen av Krim i mars. I tillegg har de utenlandske investeringene har nesten stanset. For russiske forbrukere betyr dette en kraftig prisøkning på importerte varer. Russland importerer halvparten av sine matvarer, med det resultat at mange matvarer automatisk har blitt nesten 20 prosent dyrere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.