KOMMENTARER

Fra nasjonal festrus til økonomisk bakrus

Erobringen av Krim er Putins kanskje største triumf som president. Men på Krim svikter turismen og halvøya blir et pengesluk for Kreml.

EN HELT PÅ KRIM: Vladimir Putin feirer 9. mai, dagen for seieren over Hitler-Tyskland, og dagen for russisk patriotisme, i Sevastopol på Krim i år. (AP Photo / Ivan Sekretarev) Scanpix
EN HELT PÅ KRIM: Vladimir Putin feirer 9. mai, dagen for seieren over Hitler-Tyskland, og dagen for russisk patriotisme, i Sevastopol på Krim i år. (AP Photo / Ivan Sekretarev) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske presidenten Vladimir Putin surfer høyt på meningsmålingene, med en oppslutning på 86 prosent. Hovedgrunnen til den enorme tilliten er den russiske annekteringen av Krim i mars. En bølge av nasjonal patos har skylt over Russland etter annekteringen. De USA- og EU-ledete sanksjonene har også styrket følelsen av samhold. Det bidrar også til Putins historiske oppslutning hjemme.

Slakter gullkalven Men den nasjonale festen som fulgte annekteringen av Krim er i ferd med å bli en ganske kraftig bakrus. Kombinasjonen av økonomisk stagnasjon, og inflasjon, blant annet på grunn av rubelens synkende verdi, gjør at mange i Russland får mindre penger mellom hendene.

Den russiske regjeringen har selv satt prislappen for annekteringen av Krim til et sted mellom 23 og 30 milliarder dollar. Regjeringen selger nå aksjer fra statens store gullkalv, oljeselskapet Rosneft, for å finansiere utgiftene til eventyret på Krim. I tillegg kom finansminister Anton Siluanov i skade for å si at store deler av pensjonfondet for 2014 var brukt på økonomiske krisetiltak og til Krim. Dagen etter måtte han slukke brannen med å si at ingen individer kom til å tape noe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer