Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra nei til ja for Media Norge-fusjonen

Godkjent likevel. Selger seg ned i Harstad Tidende Gruppen og Adresseavisen.

(Dagbladet.no): Etter over et års behandlingstid sa klagenemnda for eierskap i media tirsdag ja til Media Norge-fusjonen.

Dermed får fire av landets største regions- aviser, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen, slå seg sammen.

- Dette innebærer at Schibsted og Media Norge-partene vil fortsette arbeidet og prosessen med å etablere Media Norge innenfor de rammene som er bestemt av medieeierskapsloven og de forutsetningene som Klagenemnda har lagt til grunn i sin beslutning, opplyser Schibsted i en pressemelding i dag.

Fra nei til ja

I juli i fjor satte Medietilsynet ned foten for fusjonen. Tilsynet ville ikke godkjenne fordi en sammenslåeing ville gi Schibsted en for sterk eierposisjon i norske aviser.

Når Klagenemda nå likevel gir grønt lys, er det blant annet på følgende vilkår:

Schibsted blir majoritetseier i det nye konsernet, og etter avtalt nedsalg skal Schibsted sitte igjen med 50,1 prosent av aksjene i Media Norge, som skal børsnoteres.

* Schibsted selger sin eierpost i Adresseavisen på 34,3 prosent og selger seg ned til 40 prosent i Harstad Tidende Gruppen.

image: Fra nei til ja for Media Norge-fusjonen

* Kjøpere av eierpostene må være uavhengig av Schibsted ASA og salget skal være gjennomført før etableringen av Media Norge ASA.

Hovedkontoret skal etableres i Bergen.

Til værs på børsen

Etter at nyheten ble sluppet føyk Schibsted-aksjen til værs på Oslo Børs tirsdag, og ved 13.00-tiden var den oppe i 6,81 prosent. Ved børsåpning i morges lå den på 165 kroner per aksje mot 172,50 i formiddag.

Følg Schibsted-aksjen selv her.

- Jeg er glad for avgjørelsen og tilfreds med at Klagenemnda har fulgt det vi hele tiden har ment og anført i vår klage, sier administrerende direktør Didrik Munch i Bergens Tidende til NA24.

Sjefredaktør Einar Hålien i Bergens Tidende sa på en pressekonferanse i dag at han har vært tilhenger av fusjonen av den grunn at han mener den er bra for journalistikken.

- Helt siden nettet kom har spørsmålet vært hvor fort vi må løpe for å holde tritt. Vi må vi ha krefter til å utvikle oss i forskjellige kanaler, både i vår egen region og nasjonalt. Men vi skal beholde egenarten, den tydelige stemmen og vår uavhengighet til eierne, sa Hålien.

SLÅS SAMMEN: I sommer fikk den planlagte fusjonen nei av Medietilsynet. De mente Schibsted ville bli for mektige. I dag ble det klart at fire av landets største regionsaviser likevel får slå seg sammen. Foto: SCANPIX
SLÅS SAMMEN: I sommer fikk den planlagte fusjonen nei av Medietilsynet. De mente Schibsted ville bli for mektige. I dag ble det klart at fire av landets største regionsaviser likevel får slå seg sammen. Foto: SCANPIX Vis mer

Samarbeidet siden åttitallet

Han peker på at selv om det er fire forskjellige selskaper med hver sin bedriftskultur som nå skal samarbeide tettere, er ikke samarbeid mellom de fire avisene noe nytt.

- Dette er noe vi har øvd oss på i flere år. Med unntak av Aftenposten har avisene samarbeidet helt siden midten av åttitallet. Aftenposten har kommet mer og mer med, sa han.

Hålien understreket dessuten at redaktørene i de fire avisene har sikret seg retten til selv å bestemme om de skal gå inn i nye samarbeidsordninger eller ikke.

- Truer ikke uavhengigheten

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, sier til Dagbladet.no at han foreløpig ikke har satt seg grundig nok inn i dagens avgjørelse til å kommentere den.

Foreningen har imidlertid tidligere slått fast at den ikke mener en fusjon mellom de fire regionsavisene er en trussel mot den redaksjonelle friheten.

- Dette på bakgrunn av de tiltak som er gjort for å sikre uavhengigheten til redaktørene, sier Øy.

Norsk Presseforbund kommenterer av prinsipp ikke spørsmål rundt eierskap i mediene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media