Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra nerd til nazi

Etter «American History X» er Edward Norton Hollywoods nye stjerneskudd. Nominert til to Oscar, én Golden Globe og med filmbransjen for sine føtter. Dessuten er Ed smart nok til å ville være anonym.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmen «American History X» forandret skuespilleren Edward Nortons liv mer enn han setter pris på. Norton var i ferd med å seile fredelig opp som en av Hollywoods nye favoritt-nerder, da han gjorde furore som nynazistens svar på Rank Xerox. Etter å ha pløyd gjennom halve «Mein Kampf», tilbragt fritiden i rasistiske utgrupper, pumpet opp 15 kilo ren muskelmasse og tatovert et hakekors sirlig inn i brystkassa, var forvandlingen fra sjefs-nerd til sjefs-nazi fullkommen. Og en rolle fjernere fra sitt daglige jeg, kunne den universitetsutdannede advokat-sønnen vanskelig funnet. Hans alter ego, nazi-lederen Derek Vinyard (som symptomatisk nok kommer på bedre tanker etter å ha tilbragt tre år i et «svart» fengsel), har Hitler-plakater på gutterommet og et intellekt så isende kaldt at en skulle tro han var oppfostret i en fryseboks under den kalde krigen. Men Edward Norton vet bedre hva som jager virkelighetens nazi-sympatisører.

- De fleste som er med i disse gruppene har en ekstremt usofistikert forståelse av sosiologi og historie. Mange aner for eksempel ikke opprinnelsen til symbolene de går rundt med. Mitt inntrykk er at mange snauskaller kommer fra stusselige omgivelser og er svært frustrerte. For dem handler det å være skin-head og nazi-sympatisør mindre om politikk og rasisme enn det gjør om å ha en følelse av tilhørighet, sier Edward Norton.

Det går rykter om at Arnold Schwartznegger skal ha spurt sin spebygde kollega om hva han «tok» for å vokse så fort. Norton brukte bare to og en halv måned på å nå opp i en match-vekt a la Sylvester Stallone, og boleren over alle bolere skal ha vært mektig imponert. Men for den langt mindre kroppsfikserte Norton var muskelmassen mest til bry. Da han møtte pressen under filmfestivalen i Berlin tidligere i år hadde han allerede rukket å krympe ned i nerde-størrelse igjen.

- Kroppen var unaturlige stor og det var knallhardt å beholde størrelsen. Etter innspillingen var det som om lufta gikk ut av en ballong, sier mannen som så opptrådte så tilforlaterlig foran sin egen pressekonferanse, at han knapt slapp inn på den selv. Edward Norton har nærmest bygget et image rundt sin egen anonymitet.

- Jeg tror folk får mer ut av å se rollene jeg spiller når de ikke vet så mye om meg privat. Hvis skuespillerne ikke var så berømte, ville alle hatt større glede av å se film, sier den sympatiske 29-åringen.

Vel, sorry Ed. Den tid er ugjenkallelig forbi. Etter at han gikk fra teaterscenen til kinolerretet som 26-åring har Norton gjort en regelrett komet-karriere. Mange husker ham kanskje som Woody Harrelsons unge, lynskarpe og kompromissløse advokat i «Larry Flint - skandalenes mann» eller i «Et spørsmål om skyld», der han spilte mot Richard Geres. Dessuten spilte han mot Drew Barrymore i «Everybody Says I Love You» og Matt Damon i «Siste spill». Han spiller rivalen til Brad Pitt mot Helena Bonham Carter i den kommende «The Fight Club», og debuterer som regissør i den romantiske komedien «Keeping The Faith» om to venner, for ordens skyld en prest og en rabbi, som forelsker seg i den samme dama. Ben Stiller er rabbi. Edward Norton spiller selv rollen som prest.

I løpet av disse tre begivenhetsrike årene har han innkassert to Oscar-nominasjoner og en Golden Globe. Fortsetter han på denne måten skal det mer enn anonyme klær til for å unngå rampelyset. Dessuten er Eddie glad i damer. Forholdet til Courtney Love og ryktene om et forhold til smellvakre Cameron Diaz har heller ikke gjort navnet hans mindre hett. Og mens vi snakker om sola:

- Du og Courtney Love ble oppfattet som litt av et par. Hva holdt dere sammen?

- Dette er den type spørsmål jeg aldri kommer inn på, annet enn å si at media ukritisk svelger altfor mange historier som ikke har rot i virkeligheten. Alle som har opplevd at privatlivet deres har blitt banalisert i sladderpressen vil gjøre alt for å sikre seg mot at det skjer igjen. Du må selv ha blitt brettet ut i media for å skjønne hvor ubehagelig det er når private opplevelser blir offentlige anekdoter. Sier skuespilleren som blant annet kunne lese at det var han som fikk Courtney til å fjerne silikonen fra puppene, og at de to hadde gifteplaner. Slikt blir for dumt for Eddie.

- Det er ingen tvil om at snøballen ruller, men jeg vil aldri bli noen ny Will Smith, sier supertalentet som i begynnelsen av filmkarrieren ble sett på som den neste Tom Cruise.

- Så hvordan vil du beskrive deg selv. Er du en «good-guy» eller en «bad-guy»?

- Jeg er en skuespiller, sier Ed Norton.