Fra Nettby til spøkelsesby

Den digitale lemenflokken vandrer videre.

LEGGES NED: VG stenger nettsamfunnet Nettby. Vil Facebook en dag lide samme skjebne?, spør Dagbladets kommentator.
LEGGES NED: VG stenger nettsamfunnet Nettby. Vil Facebook en dag lide samme skjebne?, spør Dagbladets kommentator.Vis mer

||| Det skjer med jevne mellomrom: Nettfolket legger ut på vandring, som en digital lemebflokk.

Er det noen som husker MySpace, spurte jeg våren 2008, da det som til da hadde vært verdens største nettsamfunn var i ferd med å tømmes for folk.

Er Twitter den nye Facebook?, spurte jeg året etter, og tok vel ganske grundig feil der. I virkeligheten var det snarere slik at Facebook ganske raskt sørget for å bli «den nye Twitter», ved å bygge inn Twitter-liknenede funksjonalitet, og slik fortsatte sin ekstreme vekst.

MEN FORELØPIG er Facebook unntaket. De nye folkevandringene skjer titt og ofte, og de skjer raskt.

Nå var det Nettbys tur.

Da VG Nett lanserte Nettby i 2006, ble Dagbladet.nos Blink i løpet av forbløffende kort tid forvandlet fra et pulserende nettsamfunn med flere hundre tusen innbyggere til en digital spøkelsesby. Nå er det samme skjedd med Nettby, og  beslutningen om å legge ned er åpenbart den eneste riktige.

Brukerne har talt: De foretrekker Facebook.

ETABLERINGEN AV NETTBY skjedde på en slik måte at den førte til en langvarig juridisk strid mellom VG og Dagbladet, som endte med et forlik der VG-selskapet Nettby Community måtte betale 24 millioner til DB Medialab.

Ut av den historien kan det leses mye. Men det er ingen grunn til å hovere over Nettbys kollaps.

Den viser, mer enn noe annet, hvor vanskelig det er for etablerte mediehus å bygge nisjetjenester som kan konkurrere på sikt med de ledende aktørene på den sosiale weben.

NÅR LESERNE MINE velger å kommentere en artikkel jeg har skrevet på Twitter, i stedet for i kommentarfeltet under artikkelen, må jeg pent følge etter. Det er ikke lenger gitt at det er vi som styrer samtalen.

I dag oppleves Facebook som en helt sentral del av nettet. Den er en slags web i weben, og  begynner å likne ganske mye på Mark Zuckerbergs visjon om «det sosiale operativsystemet». Men kommer Facebook likevel til å lide samme skjebne som Nettby?

SANNSYNLIGVIS, JA. Ingen sosiale samlingssteder varer evig, verken på nett eller i den fysiske verden.

EN DAG kommer noen opp med noe annet, noe bedre, noe ingen har tenkt på før. Kanskje innfører Facebook tjenester eller personverninnstillinger brukerne ikke vil ha. Kanskje går folk bare lei, og velger noe annet for forandringens skyld. Facebook dør. Som MySpace. Som Friendster. Som Blink. Som Nettby. Som Spraydate. Og så videre.

Eller er Facebook på et annet nivå? Er fjesboka kommet for å bli, som en av nettets faste størrelser?

Som Google, som Amazon, som eBay?

Hvem vet. For oss i de etablerte mediene er Nettbys død uansett en nyttig påminnelse om at de forgjettede «nye inntekststrømmene» kan være svikefulle, og om hva som i lengden er de store nettavisenes fremste - kanskje eneste - reelle konkurransefortrinn:

Journalistikken.

Det kan være greit å huske på, i en tid da folk løper rundt i gangene i landets mediehus med iPad under armen og tror de har sett apps-framtida.

Følg meg på Twitter.com/janomdahl