Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra offer til hevner

Mads Mikkelsen (49) tror behovet for å ta igjen er en del av menneskenaturen.

- Jeg tror alle kan se for seg fæle ting de kan ha lyst til å gjøre mot andre, sier Mads Mikkelsen.

- Kvinner også. Behovet for å ta igjen er en del av naturen vår, og finnes også i meg. Tenk så mye krefter vi bruker på å adlyde loven som sier at vi skal vende det andre kinn til. Det tilsier at det finnes et behov for å ta saken i egne hender, et behov som må undertrykkes.

Mot samfunnet
Dagbladet møtte Mikkelsen under årets filmfestival i Cannes, der skuespilleren var for å snakke om westernfilmen «The Salvation». Der spiller han en dansk immigrant som tar en blodig hevn over banden som dreper familien hans. Filmen har norsk premiere denne helgen.

I fjor vant Mikkelsen prisen for beste skuespiller under festivalen for rollen som en barnehageansatt som blir uskyldig anklaget for pedofili i «Jakten». Selv om han har gått fra å spille offer til å spille hevner, ser han likheter mellom de to rollene.

- På en måte handler begge historiene om en mann som blir angrepet av samfunnet, og slår tilbake, sier Mikkelsen.

Han vil ikke være med på at rollen som den ensomme hevneren i den ville vesten er en arketyp.

- Jeg kan ikke se på ham som en arketyp, for han tenker jo ikke selv at det er en arketyp. Han vet ikke i begynnelsen av filmen at han skal bli en helt som tar knekken på skurkene. Han er bare en mann som har ventet i fem år på å treffe familien sin. Og så forsvinner de, og med dem forsvinner hele drømmen. For meg er «The Salvation» historien om en mann som knekker, og så knekker igjen. Så kommer han seg på bena, og så knekker han noe i seg selv, på grunn av det han gjør.

Var alltid indianer
Selv om rollefiguren hans går gjennom noe traumatisk, koste Mikkelsen seg med å få være westernhelt på film.

- Pistolene våre er ikke ufarlige, det kommer flammer ut av dem og de kan skade de andre hvis man ikke passer på. Det var morsomt å se hvor kort tid som gikk før skuespillerne liksom begynte å tro de var cowboyer. Vi satt i lunsjpausen og vippet hattene opp og ned og lekte med pistolene.

Selv fikk han ikke leke cowboy som liten.

- I det politisk korrekte Danmark var vi alle indianere, minnes han.

- Det var morsomt det òg, for det var da jeg kunne skyte med pil og bue. Men jeg merker at noe skjer med meg når jeg er ute i det westernlandskapet, selv om filmen er spilt inn i Sør-Afrika. Jeg får følelsen av å være en mann mot naturen, å kjempe den gamle kampen det er.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling