Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra onsdag blir det streik på Rockefeller

De tradisjonsrike førjulskonsertene kan i så fall bli rammet av uenighet mellom ansatte og ledelsen.

UROKKELIG FØRJULSTRADISJON: For en stor mengde av hovedstadens konsertgjengere blir det rett og slett ikke jul uten Young Neils' årvisse konserter 22. og 23. desember. F.v. Jørn Christensen, Per Vestaby og Lars Lillo-Stenberg. Foto: Sara Johannessen/Scanpix
UROKKELIG FØRJULSTRADISJON: For en stor mengde av hovedstadens konsertgjengere blir det rett og slett ikke jul uten Young Neils' årvisse konserter 22. og 23. desember. F.v. Jørn Christensen, Per Vestaby og Lars Lillo-Stenberg. Foto: Sara Johannessen/Scanpix Vis mer

(Dagbladet): De tradisjonelle førjulskonsertene med Penthouse Playboys og Young Neils kan bli skadelidende hvis de fagorganiserte arbeidstakerne på Rockefeller Music Hall i Oslo legger ned arbeidet som varslet fra og med onsdag.

I tillegg til de konsekvent utsolgte årvisse førjulskonsertene står også store artister som Helloween, Bjørn Eidsvåg, BigBang og Valentourettes på plakaten i perioden som trues av streik.

Søksmål Rockefeller-ledelsen har svart med å saksøke arbeidstakerorganisasjonen Fellesforbundet. De mener den varslede steiken er ulovlig.
Blir det streik, vil Rockefeller-publikummet etter alt å dømme måtte finne seg i vesentlig svekket logistikk under de tettpakkede desemberkonsertene.

- Vi kan forvente at enkelte barer blir stengt, og at det blir lengre køer i de åpne barene. Vi kan også forvente redusert vakthold og dårlig rydding, og at det tar lengre tid å få publikum inn, konstaterer Hans A. Lier, styreleder i driftsselskapet Auditorium AS, i et rundskriv til de ansatte som Dagbladet har fått tilgang på via Fellesforbundet.

Lier understreker at «alle show vil gå som planlagt», og viser til at de Fellesforbund-organiserte utgjør under halvparten av den samlede arbeidstakermassen ved konsertstedene.

Mekling sist onsdag, det siste av flere forsøk på å få til en løsning, førte ikke fram, og dermed vil forbundets medlemmer streike fra og med førstkommende onsdag. Auditoriums stevning vil bli behandlet i retten på torsdag. 

- Passer ikke Det var i sommer at nærmere 50 ansatte ved rockeklubbene Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene fagorganiserte seg under Fellesforbundet og fremmet krav om at konsertstedene innfører forbundets tariffavtale.

Fagforeningen krever en avtale som vil gi de ansatte økt lønn, flere tillegg som overtid, nattetillegg og helligdagstillegg, samt ei mer forutsigbar vaktliste.  

Auditorium på sin side mener avtalen først og fremst er skreddersydd for hoteller og serveringssteder og ikke passer på et konsertsted som Rockefeller.

Driftsselskapet hevder videre at konsertstedene hele tida har hatt lokale tariffavtaler - og at det i år er blitt inngått en avtale med en lønnskomité bestående av ansatte. De fagorganiserte svarer at lønnskomiteen består av arbeidsgiverlojale mellomledere, og at de vanlige arbeidstakerne har vært holdt utenfor prosessen.
 
- Ubehagelig - Jeg synes det er ubehagelig og overraskende at ledelsen tar i bruk alle midler for å nekte tariff, som vi mener er et moderat krav - spesielt med tanke på hvor godt bedriften går, sier Daniel Kvarstein, hovedtillitsvalgt klubbleder ved Rockefeller, til Dagbladet. 

 - Vi mener fortsatt at vi har vårt på det tørre, og at det vil bli streik på onsdag, sier han. 

Sigurd-Øyvind Kambestad, advokat i LO, mener de ansatte har en god sak mot Auditorium:  

- Det er ingenting som tilsier at dette er ulovlig, sier han til Dagbladet.  

Han mener imidlertid at de fagorganiserte ansatte må vurdere å utsette streiken til etter kjennelsen fra arbeidsretten. Men han forsikrer at det vil bli streik:  

- Fellesforbundet er innstilt på å iverksette streiken. Nå er det høysesong for Rockefeller, og det er jo da en streik vil ramme mest, sier Kambestad til Dagbladet.    

- Ledelsens ansvar - Vi er hoderystende over at ledelsen på Rockefeller nekter å inngå en alminnelig tariffavtale med de ansatte, skriver Konsertforeningen Blå i et støtteskriv til de fagorganiserte.  

Konsertforeningen Blå har tidligere vært igjennom de samme forhandlingene i 2005/06, da deres ansatte ønsket å fagorganisere seg. Videre skriver foreningen at deres erfaringer har vist at det er helt uproblematisk for en konsertscene å forholde seg til en tariffavtale med fagforeningen.

Det bør Rockefeller ta lærdom av, mener de.

- Som landets største rockescene burde de kjenne sitt ansvar og hilse en tariffavtale velkommen, i stedet for å sette bedriften i en streikesituasjon. Kulturvirksomhet skal aldri være til hinder for de ansattes faglige rettigheter, og vi er glade for at de fagorganiserte på Rockefeller tar denne kampen, skriver Blå-foreningen i støtteskrivet.

De trekker også fram at en streik vil ramme en uskyldig tredjepart: 

 - En streik går alltid utover en tredjepart. I dette tilfellet vil det særlig ramme de mange artistene som skal ha konserter på Rockefeller eller John Dee i desember. Dette vil få store økonomiske konsekvenser for enkeltpersoner. Ansvaret for dette ligger ene og alene på ledelsen i Auditorium, som kunne løst denne situasjonen ved å akseptere tariffkravet.

Advarer Auditorium-styreleder Lier advarer i skrivet til de ansatte mot konsekvensene en streik kan få for de velrenommerte konsertstedene.

- Vårt gode navn og rykte vil få en knekk, og vi vil kunne miste arrangementer som en konsekvens, både på kort og lang sikt. Dette kan føre til færre arrangementer og mindre arbeid til dere, skriver han.

Dagbladet kjenner til at det blant de uorganiserte Rockefeller/John Dee-ansatte er delte meninger om de organisertes tariffkamp, og at det ses med skepsis på «eksperimentet» fagforbundet ønsker å gjennomføre.

En av sakens mer bisarre sider er at de organiserte kan finne seg selv i en situasjon der de streiker ved Rockefeller og John Dee, men må jobbe som vanlig ved Sentrum Scene. Årsaken er at kravene som er framsatt, bare er rettet mot Auditorium AS, og ikke mot datterselskapet som driver Sentrum.

Hans A. Lier ønsker i kveld ikke å kommentere saken overfor Dagbladet. Årsaken er at han er på de Auditorium-ansattes julebord - på Rockefeller.

JULETRADISJON II: For et noe annet segment er «Penthouse Playboys vrikker julen inn»-konsertene like uunnværlige - ikke minst på grunn av gjesteartistene. Her frontfigur Jens Pikenes med Åse Kleveland. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
JULETRADISJON II: For et noe annet segment er «Penthouse Playboys vrikker julen inn»-konsertene like uunnværlige - ikke minst på grunn av gjesteartistene. Her frontfigur Jens Pikenes med Åse Kleveland. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling