PATERNALISTISKE: «Til Bent Høie, Erna Solberg og reservasjonslegene vil jeg bare si: Vi HAR skjønt det, vi er bare ikke enige!» skriver Utgård. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
PATERNALISTISKE: «Til Bent Høie, Erna Solberg og reservasjonslegene vil jeg bare si: Vi HAR skjønt det, vi er bare ikke enige!» skriver Utgård. Foto: Fredrik Varfjell / NTB ScanpixVis mer

Fra oss som ikke skjønte det

Kvinner hører det ofte: «Dette har du ikke skjønt.» «Gå hjem og tenk litt til.»

Debattinnlegg

«Det ER en forbedring!»

«Det ER best for deg, jenta mi!» I Høies stemme hører jeg gjenklangen av det min «hausarzt» sa, da jeg som medisinstudent i Tyskland oppsøkte legen.At jeg ikke hadde bedt om religiøse råd, at jeg var for gammel til være «jenta hans», og gammel nok til å ta egne valg, tok han helt med ro. «Jeg har hatt tusenvis av jenter her. Dere kunne vært mine barn. Stol på meg.» Konsultasjon gjaldt ikke abort, men fornying av prevensjon jeg hadde fått av legen i Norge. Innvendingene gjorde legen sur. Til slutt takket jeg ydmyket for meg, med uforrettet ærend, og sverget på at jeg heretter skulle gå til lege i Norge.

Kvinner hører det ofte: «Dette har du ikke skjønt.» «Gå hjem og tenk litt til.» Eller, fra en reservasjonslege: «Jeg ønsker å sende et signal. Kanskje kvinnen da forstår hvor alvorlig abort er.» Dette er ingen ny retorikk, at menn mener de vet hva som er best for kvinnen.Høie sliter med å få oppslutning for reservasjonsretten. Derfor kaller han det reservasjonsmulighet, og har nok blitt rådet av en medierådgiver til å si at dette ER det beste for oss, vi har bare ikke skjønt det - ennå. Mens 2/3 av folket ikke lar seg lure av ord, men forstår at de uansett -rett eller -mulighet må ta omveier rundt legekontoret på grunn av legers henvisningsnekt, satser Høyre på at vi «tar til fornuft» snart.

Nå skal også Høyre-kvinnene forklare oss det. Muligens mente rådgiveren at kvinner har mer tyngde i slike saker. Erna skal overtale kvinnene i eget parti som heller ikke har «tatt innover seg» hvor bra forslaget er. Hun virker nesten snurt når vi ikke blir takknemlige for «hjelpen» vi får. Til Bent Høie, Erna Solberg og reservasjonslegene vil jeg bare si: Vi HAR skjønt det, vi er bare ikke enige!

Ingen kvinne tar lett på abort eller andre spørsmål som faktisk berører hennes liv og kropp mer enn legens. Dermed er det også kvinnen som vet hva som er best for henne. Vi krever at den selvbestemte aborten fortsatt skal være selvbestemt. Og vi ikke har bedt om «hjelp» fra dere - bare fra legen vår!

Jeg gikk tilbake til legekontoret. Eksamensstress fikk meg til å svelge kameler. Heldigvis hadde en ung, kvinnelig lege overtatt praksisen.«Jasså, jeg ser du har psykiske forstyrrelser», sa hun lattermildt og viste meg journalen. Legen hadde straffet mitt opprør med en lite flatterende journalføring og en ny diagnose. Sjokkert plumpet jeg ut med historien. Hun bare lo, ga meg resepten og sa: «Jeg tenker vi stryker ut det der. Han hadde et antikvarisk kvinnesyn. Det er nye tider nå.»

ER det det, Høyre? Får jeg velge selv?