Fra piller og punk til Syden og buddhist-ritualer

I møte med Kristopher Schau og Espen Thoresen snakker Sverre Knudsen (60) ut om sine morgenritualer, AA og tiden som millionær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I podkasten «Alt du sier er feil, Espen» byr Kristopher Schau og Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha på intervjuer med andre kjente folk, samt drøye historier om deres tidligere, kontroversielle stunt.

Denne uken er det musikeren og forfatteren Sverre Knudsen som skal til pers. Knudsen er aktuell med boka «Sverre Knudsen, 1979», som handler om punkens utspring i Norge.

- Jeg skriver alltid i hvit skjorte, forteller 59-åringen til Schau og Hværsaagod-Takkskalduha mens han brygger kaffe på beste «feinschmecker»-vis - kopp for kopp.

- Har du hvit skjorte er det umulig ikke å se en dråpe kaffe. Hvis jeg søler bytter jeg til en ny hvit skjorte. Hvis ikke mister man stil.

- Lite rocka Som regel sitter Knudsen i sitt hus på Gran Canaria når han skriver. Så også med «Sverre Knudsen, 1979».

- Jeg har alltid gjort mye som er lite rocka. Jeg skriver «Hotel Cæsar», for eksempel. Når det kommer til Gran Canaria bestilte jeg en gang en restpakketur til Syden. Jeg fant ut at Gran Canaria var ei utrolig fin øy, og tenkte at jeg kanskje skulle finne meg et hus, forteller 59-åringen - som endte opp med å bygge sitt eget hus.

- Jeg har det stedet. Det er stort sett der jeg kan skrive.

Men bøkene har ikke gjort Knudsen til millionær. Det gjorde imidlertid spekulering i aksjer, etter at han i 1999 leste en utgave av bladet Kapital og ble sulten på å bli rik.

Resultatet ble et par millioner på konto, nedbetaling av restskatt, fin bil, stor leilighet - og til slutt noen hundre tusen som gikk «rett i dass», ifølge Knudsen selv.

Buddhistisk rituale Knudsen forteller at hovedrutinen i perioder hvor han skriver mye innebærer å stå veldig tidlig opp, halv fem - uten vekkerklokka, og gjøre shigong.

- En blanding av linjegymnastikk og tai chi, forklarer han.

- Det varer i 20 minutter. Så setter jeg meg ned og gjennomfører et buddhistisk rituale med klokker.

Schau og Hværsaagod-Takkskalduha får demonstrert klokkelyden, før Knudsen forklarer bakgrunnen for ritualene: 

PODCAST-KOMPISER: Kristopher Schau og Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha har podcasten «Alt du sier er feil, Espen» sammen.
PODCAST-KOMPISER: Kristopher Schau og Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha har podcasten «Alt du sier er feil, Espen» sammen. Vis mer

- Det store flertallet av mennesker er religiøse på en måte. Jeg tenkte «Faen, hva er det de finner? Jeg har lyst til å gjøre det.» Derfor begynte jeg bare med det. Det å sette meg ned hver morgen og fokusere, si ting, det er bra for meg. Det gjør meg godt.

«Wow» I tillegg til shigong og buddhistklokker gjennomfører også Knudsen et Anonyme Alkoholikere-rituale hver dag: Sinnsrobønnen.

- Det hender at jeg stikker innom AA-møter ennå, forteller han åpenhjertig.

- Jeg husker veldig godt første gang jeg drakk alkohol, og tenkte «wow, dette vil jeg ha». Jeg er ikke så opptatt av vitenskapelige forklaringer. Jeg tror jeg hadde spesielt stor glede av alkohol.

Piller har Knudsen også testet, før han ble tørrlagt i 1994.

- Du tar det du får. Selv om det først og fremst var alkohol som var min greie.

Men arret i panna hans kommer verken fra fuktige byturer på utestedet Casino eller «old school kung fu»-treninger.

- Det har skjedd på en helt motsatt måte, sier Knudsen, og forklarer nærmere:

- Skitur.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer