Fra Plaza til EUs topp

I dag deles Eus teaterpris for nye teaterproduksjon ut

TAORMINA/SICILIA (Dagbladet): I kveld deles den gjeveste prisen europeiske teaterfolk kan få, ut her i denne lille byen Taormina på Sicilia. Det dreier seg om EUs teaterpris for nye teaterproduksjoner, eller for oppsetninger som speiler den nye virkeligheten innenfor teater, som det heter. Juryene består av Europas tyngste teaterfolk, kritikere og teatervitere.

  • Den høyeste utmerkelsen går til den russiske regissøren Lev Dodin og hans iscenesettelse av Fjodor Abramovs «Huset» på Maly Drama Teatr i St. Petersburg. Dodins nyeste oppsetning, av Brian Friels «Molly Sweeney», får verdenspremiere rett etter prisoverrekkelsen. Dette stykket har gått på både Det Norske Teatret og Teater Ibsen i Norge. Det handler om blinde Molly Sweeney som gis håpet om å kunne få se igjen. Det kan tolkes som en advarsel mot dumheten i å tro at den måten man selv ser og opplever verden på, er den eneste rette.
  • De andre europeiske teaterprisene går til fem nyskapende teaterproduksjoner, henholdsvis Theatergroep Hollandias «Ongebluste Kalk» og «Twee Stemmen», Peter Brooks «Le Costume», Societas Raffaello Sanzios «Amleto» og Thomas Ostermeiers versjon av Sarah Kanes «Crave». Ostermeier, en lang, hengslete og meget selvbevisst tysker på 32 år, er ny leder av den prestisjetunge Schaubühne i Berlin. Han genierklæres av alt som kan krype og gå i europeisk teater for tida. Samtlige prisbelønte produksjoner vises under Taorminafestivalen.
  • Lev Dodin, født i 1944 i Sibir, tidligere kunstnerisk leder av Malyteatret og nå ettertraktet lærer og teater- og operaregissør over hele Europa, har faktisk vært i Norge. Det var i 1990, da han og Malyteatret gjestet Den internasjonale teaterfestivalen i Oslo under de såkalte Oslodagene. Det ble den gang ikke stilt noen prestisjetung teaterscene til disposisjon for den i dag så anerkjente regissøren; han og hans trupp måtte spille forestillingene sine i Sonja Henie Ballroom på Oslo Plaza Hotell. Men tittelen på stykket var kanskje profetisk tenkt. Det het «Stjerner på morgenhimmelen».
  • Fra Oslo Plaza er Dodin nå selv blitt en teaterstjerne på den europeiske morgenhimmelen, og er havnet i selskap med tidligere prisvinnere som Giorgio Strehler, Ariane Mnouchkine, Peter Brook, Heiner Müller og Robert Wilson.