Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra pop til bok for Bertine Zetlitz

Bertine Zetlitz er blitt forfatter. Sangeren og låtskriveren er høstens store romandebutant på Aschehoug, samtidig som hun gir ut sin nye plate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bertine Zetlitz er allerede rost opp i skyene som en av Pop-Norges mest spennende nye stemmer. Etter det Dagbladet erfarer er hun også det mest oppsiktsvekkende navnet blant høstens litterære debutanter.

Samtidig som hun har spilt inn sitt nye album «Beautiful So Far» sammen med produsent Tore Johansson (kjent fra sine Cardigans-produksjoner) i Tambourine Studio i Malmö, har hun fått antatt romanen «Og dagen inntil nå er god» hos Aschehoug. Og etter titlene å dømme har Zetlitz' nye plate og roman mye av den samme tematikken.

Essay i «Råtekst»

«And the day has been beautiful so far,» synger Bertine i tittelsporet på sitt nye album. Med andre ord: «Og dagen inntil nå er god.»

Zetlitz markerte seg allerede i fjor i den Fittstim -inspirerte antologien «Råtekst» med essayet «Bertine må lære seg å slippe de andre jentene til», et bidrag om oppvekst. Der skriver hun blant annet om sitt første gjennombrudd som programleder i NRKs «Midt i smørøyet» i 1987 og om sin tid på Foss videregående skole. Hun skriver også: «Skrevet har jeg gjort hele tiden. » Og videre:

«I hyllene har jeg notatbøker fulle av brokker sammensatt ut fra øyeblikkets behov, formet ved hardt arbeid og intuisjon. »

Drahjelp

Det er også «Råtekst»-forlaget Aschehoug som har antatt Zetlitz' bokmanus. Allerede i fjor svingte hun seg på Aschehougs hagefest. «En musiker har sluppet gjennom litteratursosietetens nåløye og inn i hagen,» skrev Dagbladet den gang . Neste uke er hun tilbake i William Nygaards hage, denne gang som forlagets debutant.

Bertine fra Frogner, Oslo, blir en av lanseringshøstens travleste. Hør bare:

Neste torsdag, 24. august, lanseres Zetlitz' debutroman på Aschehougs høstlansering.

Dagen etter har høstens norske filmhåp «Detektor» norgespremiere. «Detektor» lanseres ved hjelp av Bertine-singelen «Adore Me». Og omvendt.

Mandag 4. september lanseres Zetlitz' nye album «Beautiful So Far».

Torsdag 14. september starter Zetlitz sin norgesturné i Bergen.

Bertine Zetlitz har vist at hun har mange sider også som sanger og låtskriver. I fjor ga hun ut singelen «Fi Fy Fo Fum» sammen med fiolinist Marte Krogh. For debutalbumet «Morbid Late Night Show» fikk hun to Spellemannpriser og en hitAwards-pris.

ROMANDEBUTERER: Bertine Zetlitz debuterer neste torsdag som romanforfatter med «Og dagen inntil nå er god».