Fra popprinsesse til trashdronning

Britney Spears (23) tar tv-seerne med hjem i stua for å vise hele verden at hun elsker Kevin Federline. I kveld sendes første episode av doku-serien «Kevin & Britney: Chaotic» på norsk fjernsyn.

Alt gikk riktig vei for Vestens store popikon Britney Spears. Hun var ung og vakker og solgte millioner med plater. Den tidligere barnestjernen i «Mickey Mouse Club», Britney Jean Spears, vant sitt første talentshow da hun var seks. Som niåring reiste hun rundt sammen med moren på dansekonkurranser. Etter at hun slo gjennom som 17-åring med albumet «Baby One More Time» i 1999, ble Spears USAs jomfruelige tenåringsforbilde.

Men så raknet illusjonen om at hun levde det perfekte popstjernelivet. Vi fikk se bilder på glanset papir av en ikke like glanset Britney. En ustelt, røykende og sjuskete popartist viste verden at Britney ikke nødvendigvis var den perfekte rollemodellen mange ønsket at hun forble. To ekteskap på ett år hjalp heller ikke på imaget.

I SERIEN «Britney & Kevin: Chaotic», som har premiere på norsk tv i kveld, møter vi en gifteklar og kjærlighetssøkende Britney på europaturné. Hun inviterer med seg sin kommende ektemann, danseren Kevin Federline (27), på turneen. Seerne får innblikk i romansen og flørten, og blir litt bedre kjent med paret mens de røyker, drikker og snakker åpent om sex foran kamera. Serien kulminerer i bryllupet, som ble avholdt i all hemmelighet.

Nå venter Britney og Kevin sitt første barn, som skal komme i september. Britneys tv-serie floppet totalt da de fem episodene ble vist i USA i vår.

«Chaotic» ble nådeløst slaktet av amerikanske anmeldere, og fikk en lunken mottakelse av fansen.

Bare den første uka sank seertallene med 1,2 millioner - fra 3,7 til 2,5 millioner seere. Den femte og siste episoden ble sett av skarve 2,1 millioner på den vesle kanalen UPN.

Det betyr at bare 0,7 prosent av amerikanerne fulgte sesongavslutningen. Til sammenlikning hadde siste episode av den populære serien «Lost» mer enn 20 millioner seere.

ETTER Å HA SETT noen av episodene, kan man spørre seg om serien bygger opp under det nye bildet av Britney som usunn og shabby, eller om den viser den ekte Britney - ujålete og nyforelsket.

Seniorredaktør Julie Dam i People Magazine heller til den siste forklaringen. Til tross for de dårlige seertallene mener Dam at serien framstiller popstjernen på en ekte og troverdig måte. Hun sier til Dagbladet at «Kevin & Britney: Chaotic» viser at Britney har blitt voksen og at hun viser fram den virkelige Britney til fansen. Hun mener den artisten vi har sett tidligere har vært et fabrikkert image av en dydig tenåringsstjerne.

-  Serien viser at Britney ikke er forfengelig, og at hun er stolt av å være gift og gravid, og at hun vil dele det med andre, sier Dam til Dagbladet.

Hun tror grunnen til at mange av seerne falt fra utover våren i USA, er at Kevin og Britney snakker åpent om sex. Blant annet har serien skapt harme over nakenscener med Kevin Federline i dusjen.

-  Dette kan ha vært «turn-off» for mange amerikanere, sier hun.

Selv fikk Dam med seg alle episodene.

-  Serien er ikke dyp og innsiktsfull, men den er i alle fall personlig og ekte, sier Dam.

MANGE HAR SAMMENLIKNET showet til Britney og ektemannen Kevin med doku-serien «Newlyweds» med Jessica Simpson og mannen Nick Lachey. Men der Simpson fikk med et profesjonelt produksjonsteam på laget, har Britney og Kevin stort sett snekret programmet selv.

-  Serien var ikke ment som en serie fra starten, men var hjemmevideoer Britney og Kevin lagde privat. Det var først i etterkant at paret bestemte seg for å sende dette på tv, sier Julie Kvam i People Magazine.

Og der Jessica Simpson sto i enorm gjeld til plateselskapet, hadde Britney ingen problemer med platesalget.

I 2002 kåret magasinet Forbes henne til verdens mektigste kjendis. Hun er blant de seks amerikanske kvinnene som har solgt mer enn 10 millioner plater, i selskap med Madonna og Whitney Houston. Det siste albumet, «Greatest Hits», har solgt over 40 000 plater i Norge og 4,1 millioner på verdensbasis.

Derfor undrer ekspertene seg over hvorfor i all verden Britney lagde denne serien.-  Britney var ikke engang på vei ned. Hvorfor i all verden gjør hun dette? undres musikkjournalist og tidligere Idol-dommer Tor Milde.

REDAKTØR AV MAGASINET Mag, Kjersti Kvam, er i likhet med Tor Milde overrasket over at Britney i det hele tatt har valgt å lage serien:

-  Britney var i en posisjon der hun ikke hadde behøvd å åpne privatlivet sitt.

Kvam mener Britney ikke har klart å bevare det imaget folk liker - den glamorøse superstjernen.

-  Man ser henne avbildet med tøfler og nattkjole på bensinstasjonen. Hun er gift med en whitetrash-danser og alenepappa. Det kan virke som tv-showet underbygger det som er uglamorøst ved henne, sier Kvam.

USA Today var en av de få avisene som ikke totalslaktet serien. De mener at Britney lyktes nettopp med det hun ønsket: «Hele poenget med showet er å bevise at det er ekte kjærlighet mellom dem, og jeg må si, Britney & Kevin: Dere har greid oppdraget!» skrev avisa da serien ble sendt i USA.

Tidligere i sommer gjorde både journalister og fans store øyne da Britney gikk ut og sa at hun leker med tanken om å la den forestående fødselen utgjøre en del av den andre sesongen av «Chaotic».

Tor Milde mener serien virker både selvopptatt og absurd. Han har ikke sett serien selv, men har dannet seg noen oppfatninger om konseptet.-  Det er ikke måte på den selvopptattheten vi finner blant unge, kjente amerikanere. Nå skal hun føde på tv! Jeg skulle likt å se Lene Marlin føde på norsk tv. Det hadde vært helt utenkelig, sier Tor Milde.

DAGBLADETS REPORTER i Los Angeles, Magnus S. Rønningen, tror Britney Spears og Kevin Federline valgte å lage tv-program ut av de private hjemmevideoene sine for å gjøre Kevin rik og berømt.

-  Slik jeg har forstått det, har Britney gått med på å gjøre denne dokumentarserien for å gi ektemannen følelsen av at han bidrar med noe til familiens felleskonto. Han svarte imidlertid med å putte storparten av sin halvdel, rundt en million dollar, i en sølvgrå Ferrari. Britneys motivasjon ligger nok også i å vise verden at hun faktisk elsker Kevin Federline - og at han elsker henne for mer enn bare sjekkheftet, sier Rønningen, som mener det største problemet med «Chaotic» er mangelen på dramaturgi. Han tror ikke serien hadde sett dagens lys dersom plateselskapets pr-folk hadde vært til stede.

-  En kvisete, halvkvapsete og kåt Britney er ikke sexy, men rett og slett dårlig underholdning.

DA DET BLE SNAKK om å kjøpe inn serien til Norge, var det TVNorge som først fikk tilbudet. Da de fikk beskjed om å vente til høsten med å vise den, avslo de, og TV3 kjøpte i stedet serien. TVNorge så ikke på dette som noe stort tap, og sa til Dagbladet tidligere i sommer at de mener serien uansett ikke vil ha noen bred appell i Norge, men vil bli sett av jenter i alderen 12 til 19.

TV3 har på sin side stor tro på serien, og sender den i beste sendetid.

Neste uke kommer serien på DVD. Norsk tv-premiere i dag klokka 19.30 på TV3.

SHABBY: I serien får seerne presentert en Britney Spears (23) til tider uten sminke.
KJENDISPAR: Britney Spears venter barn med sin ektemann, Kevin Federline.
DYDSIKON: Fram til hun mistet uskylden til Justin Timberlake, var Britney Spears det dydige og moralske forbildet for mange amerikanere.
LITE GLAMOUR: Fra serien «Britney & Kevin: Chaotic».