Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra psykoer i «Øyevitne» til skyteglade cowboyer på vidda

Per Kjerstad og Kim Sørensen som bøller - igjen.

SKYTEGLADE COWBOYER:  «1814 - En western fra vidda» er en alternativ historisk fortelling om cowboyer og indinanere - fra Finnmarksvidda. Her ser vi fra venstre Gard B. Eidsvold, Cato Skimten Storengen, Kim Sørensen, Per Kjerstad og Egil Keskitalo. Foto: Statsteatret
SKYTEGLADE COWBOYER: «1814 - En western fra vidda» er en alternativ historisk fortelling om cowboyer og indinanere - fra Finnmarksvidda. Her ser vi fra venstre Gard B. Eidsvold, Cato Skimten Storengen, Kim Sørensen, Per Kjerstad og Egil Keskitalo. Foto: Statsteatret Vis mer

Denne uka ble hele Norge for alvor kjent med Per Kjerstad, en ikke akkurat redelig politimann i NRK-thrilleren «Øyevitne», der han spilte poltitoppen Ronny Berg Larsen.

Og ender til slutt opp i skogen med hull i hodet.

Skyteglad cowboy Denne uka møter vi ham som en triggerhappy og skyteglad cowboy i teaterstykket «1814 - En western fra vidda» i regi av Statsteatret.

I ensemblet møter vi Kjerstad sammen med en av MC-bandittene i serien, spilt av Kim Sørensen.

- Det har vært stas å spille i «Øyvitne». Har fått mange reaksjoner, til og med av folk som har blitt et øyeblikk skremt av å se meg. Hyggelig å bli gjenkjent og få kommentarer, sier Kjerstad.

Forvist cowboy-morder - I  «1814 - En western fra vidda» spiller jeg en banditt som er forvist fra Christiania til Finnmark, slik engelskmennen gjorde det med sine forbrytere og deponerte dem til Australia.

Han skal prøve å skape seg et nytt liv, men det blir ikke enkelt.

- Det er ikke så lett for en forvist tidligere morder å slå seg til ro når man møter gale cowboyer, sier Kjerstad om det temmelige lystige og ville alternative cowboy-eposet.

Tung kruttrøyk «What happens on Vidda, stays on Vidda» - med disse ordene blir vi inviet til en durabelig slag på Finnmarksvidda. Her ligger kruttrøyen tung i teltene. Det samme gjør humoren og alvoret.

TVILSOMME FOLK: Cato Skimten Storengen får en revolver i nakken av Per Kjerstad. Foto: Statsteatret
TVILSOMME FOLK: Cato Skimten Storengen får en revolver i nakken av Per Kjerstad. Foto: Statsteatret Vis mer

Det skjer når Statsteatret avslutter et heidundrande år med en forestillinger i Trikketallen i Oslo i regi av Oslo Nye Teater fra torsdag 27. november.

Statsteatret forestilling «1814 - En western fra vidda» er deres kommentar til 1814-2014-jubillet. Da forestillingen hadde premiere tidligere i år, var terningene høye og jubelen unison.

Noe helt annet - Vi har i år reist land og strand rundt med forestillingen «1814 -En western fra vidda». Har vært på steder ingen skulle tro at noen skulle kunne spille teater, sier produsent Gard Eidsvold og nevner bl.a. forsamlingshuset på Kjerstad i Lofoten og Samfunnshuset i Hedalen.

Ideen bak Statsteatret var å samle skuespillere med bred teater, regi og filmerfaring i en felles forståelse om å lage noe som man ikke får andre steder.

- Vi presenterer norgeshistorien gjennon 1000 år, fra 1066. Dette er vår fjerde, neste vår har vi premeire på «1880 - Amerika», sier kunstnerisk leder Yngve Sundvor.

- Vår egen cowboy-historie Selv om vi blir servert vill og lystig westernmytologi i samisk innpakning, er det også mye alvor i stykket. Stikkord er samehat.

- Vi nordmenn er så opptatt av den amerikanske cowboykulturen, men vi har jo vår egen:

- Prærien er vidda, indianerne er samene og cowboyene er nordmenn, sier Sundvor, som beskriver Statsteatret som et Mini-Riksteater:

Der Riksteatret må ha tre vogntog og en buss for å komme ut, får Satsteatret alt, inkludert skuespillerne, inn i en varevogn.

VÅR EGEN WESTERHISTORIE: - Nordmenn er opptatt av den amerikanske cowboykulturen, men vi har jo vår egen. Prærien er vidda, indianerne er samene og cowboyene er nordmenn, sier Yngve Sundvor. i friteatertruppen. Foto: Statsteatrert
VÅR EGEN WESTERHISTORIE: - Nordmenn er opptatt av den amerikanske cowboykulturen, men vi har jo vår egen. Prærien er vidda, indianerne er samene og cowboyene er nordmenn, sier Yngve Sundvor. i friteatertruppen. Foto: Statsteatrert Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling