Fra pub til slott med Sven O.

Anette Gilje skal skrive biografien om Sven O. Høiby, kronprinsessens far. Foreløpig er tittelen «Fra puben, til Slottet og hjem igjen.»

- Det står ethvert menneske fritt til å gi ut en uautorisert biografi om hvem som helst. Jeg ville at denne boka skulle være en autorisert biografi, sier Høiby til Dagbladet.

Sven O. Høiby droppet å gi ut boka om barnebarnet Marius i mai i år etter at kronprinsparet ba ham om å trekke manuset. Men neste høst kommer altså biografien om Høiby selv, ført i pennen av barnebokforfatter Anette Gilje.

- Jeg er helt i begynnelsen av skriveprosessen, sier Gilje til Dagbladet. Hun har gravd i Høibys liv siden i sommer, og den viktigste informasjonskilden hennes er Høiby selv.

- Jeg har valgt å snakke mye med Sven O. i denne fasen, for jeg synes det er veldig spennende å få tak i livsfilosofien hans, sier Gilje.

Autorisert biografi

For Høiby var det viktig å ha en viss kontroll med det som står i boka. Derfor har han valgt å bidra til boka med sine historier. Til gjengjeld får han godkjenne manuskriptet før det går i trykken.

Men bortsett fra at Høiby har siste ord om hva som skal stå på trykk, legger han seg ikke opp i hva Gilje velger å skrive om. Boka blir nemlig så personlig som forfatteren legger opp til.

Ingen skandalebok

- Hun vurderer hva som er verdt å ta med i boka og hva som er verdt å droppe, sier Høiby. Men en ting er han helt klar på:

- Sannheten må fram!

Og nettopp Høibys kjendisstatus gjør at Gilje synes det er litt skremmende å skrive om livet hans.

- Det er et stort ansvar å skulle skrive ei sånn bok, det ser jeg, sier Gilje.

Derfor trenger ikke Høiby å frykte ei skandalebok fra hennes penn. Hun vil skrive ei bok som gir et mer nyansert bilde av kronprinsessens far som person. Hun tar utgangspunkt i Høibys oppvekst i Kristiansand, til han trer inn i offentlighetens lys som Mette-Marits far.

- Det er en merkelig følelse at en fremmed person skriver boka om mitt liv, men hvis vedkommende finner det spennende nok til å putte mellom to permer er jo det hyggelig, sier Høiby.

Han har vanskelig for å begripe at livet hans er interessant nok til å fylle ei hel bok.

Tenker ikke lesere

Målet til Gilje er å gi et annet bilde av mannen vi kjenner best gjennom media. Det er det viktigste for Høiby også. Han aner ikke noe om han får betalt for å autorisere boka, og han har heller ikke tenkt på hva slags mottakelse boka kommer til å få.

- Jeg har riktignok levd et rikt og spennende liv, men jeg har vanskelig for å tro at det skal interessere det brede lag av folket.

Slottet ønsker ikke å kommentere nyheten.

<!--BTEK0--> FORFATTER: Anette Gilje.<!--/BTEK0--><!--BTEK1--> PÅ PUB: De har ofte vært på pub, Sven O. Høiby og Anette Gilje når de har samarbeidet om bokprosjektet.