Fra raka fant til popmillionær

Ennå har han ikke erobret hele popuniverset, men Espen Lind har for lengst rukket å bli mangemillionær. Skattelikningen for Tromsø viser at Lind i fjor tok ut en inntekt på 5,2 millioner kroner. Totalt tjente han trolig nærmere 20 millioner i løpet av 1998. Et år tidligere var Lind blakk.

Våren 1997 kontaktet en 25 år gammel popartist den norske avdelingen til Polygram Publishing. Her hadde artisten sin forlagskontrakt. Han hadde akkurat fått sin første nummer én hit i Norge, men lang tids studioarbeid hadde kostet mye penger. Debutalbumet hadde heller ikke generert de helt store inntekter.

25-åringen var rett og slett blakk. Nå ba han om et forskudd på 25000 kroner.

Kjølig

Responsen fra ledelsen i Polygram Publishing var kjølig. De var lite lystne på å utbetale et forskudd. Men, hvis den tross alt talentfulle sangeren og låtskriveren fornyet den eksisterende kontrakten - som på det tidspunktet var i ferd med å løpe ut - på de samme betingelser som den gamle, da kunne de norske Polygram-sjefene være villige til å forskuttere 25000 kroner.

Store forskudd

Sommeren 1998 hadde Espen Lind rukket å bli 27 år gammel, «When Susannah Cries» hadde markert seg høyt oppe på listene i et titalls land, og tromsøværingen hadde blitt en gjenganger på MTV. Han var blitt en attraktiv mann for den internasjonale platebransjen.

Et drøyt år etter krangelen om 25000 kroner inngår han en ny forlagsavtale med EMI Publishing Scandinavia. Dette ga Lind millionbeløp i forskudd. Nye millioner kommer Linds vei når manager Brian Lane i den samme perioden reforhandler artistens kontrakt med Universal Musics ledelse i London. Kontrakten gir også Lind en særdeles god artistroyalty.

Enkeltmannsforetak

Likningstallene fra Tromsø de to siste årene forteller sitt om Linds utvikling fra raka fant til popmillionær. I 1997 hadde han null i inntekt, skatt og formue. Da 98-likningen for Tromsø ble offentliggjort i går, viste den følgende på Lind:

Inntekt: 5270200 kroner

Skatt: 2408454 kroner

Formue: 4000 kroner

Men tallene avslører langt ifra alt. Lind har kanalisert virksomheten sin inn i flere selskaper. Etter det Dagbladet kjenner til, er samtlige registrert i Norge. Et av dem er Attentionfreak Music E. Lind, der Espen sjøl er innehaver og daglig leder. Som et enkeltmannsforetak plikter ikke Lind å levere inn regnskap for selskapet.

Låtskriver og produsent

Espen Linds reelle inntekt for 1998 var trolig nærmere 20 millioner kroner. Som artist, låtskriver og produsent på alt han gir ut, får Lind relativt store inntekter per solgte plate.

350000 solgte av albumet «Red» - som kom i 97, men som hovedsakelig solgte i 98 - gir Lind minst sju millioner kroner. Videre har i overkant av 500000 solgte «When Susannah Cries»-singler gitt Lind i overkant av tre millioner kroner.

En tredje solid inntektskilde er samlealbum. Espen Lind-sanger har vært med på samleplater som til sammen har solgt mellom sju og åtte millioner eksemplarer på verdensbasis. Dette er et uoversiktlig beite ettersom det dreier seg om samleplater gitt ut over hele verden, men en sum på drøye 10 millioner kroner har tatt Linds vei.

Når de kommer helt fram til Linds konto, er imidlertid en annen sak. Platebransje-byråkratiet er enormt, det kan ta år før pengene tikker inn. Her kommer forskuddene fra Emi Publishing og Universal Music inn i bildet.

Ikke skatteflyktning

I mars i år hevdet avisa Nordlys at Tromsøs store stjerne var i ferd med å bli skatteflyktning. Etter det Dagbladet forstår, har Lind imidlertid ingen umiddelbare planer om dette, selv om han kanskje kommer på andre tanker etter å ha betalt 2,4 millioner kroner i skatt i 98.

Den 28 år gamle popstjernen har brukt tida etter utgivelsen av «Red» til å kjøpe seg en svart Porsche og en leilighet i Oslo vest. Det siste halvåret har han sammen med kompanjong Amund Bjørklund jobbet i studio med sitt viktige tredjealbum. Plata skulle opprinnelig vært ute nå i høst, men er utsatt til våren 2000 fordi Lind og co. ikke ble ferdige. Nå bruker Lind høsten til å skrive låter og spille inn flere låter. Planen er å mikse albumet før jul, slik at verden kan erobres neste år.

THE FUTURE IS SO BRIGHT... Espen Lind har god grunn til å smile når han ser på inntektene i fjor.