Fra rampelys til Cyberspace på 100 år

Norsk Skuespillerforbund har god grunn til å feire seg selv. Med sine 100 år er dette et av verdens eldste fagforbund for kunstnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forbundets aller eldste æresmedlem, Per Aabel og et av de aller ferskeste, Liv Ullmann, var blant de hederligste av alle hedersgjestene da forbundet lørdag ettermiddag inviterte til offisiell jubileumsmarkering. Aabel har vært medlem i nesten 70 av forbundets 100-årige historie, mens Ullmann ble utnevnt til æresmedlem tirsdag. Dette til tross for at hun tilhørte utbryterne som for 20 år siden dannet Skuespillerforeningen av 1978, som ble oppløst for knappe to år siden.

Stas

- Nå er vi med igjen, og med stor glede, sier hun.

- Da jeg var ung, var det en ære i seg selv å få bli medlem i forbundet. Forutsetningen var at man måtte ha vært fire år ved ett teater og ha den femte teaterkontrakten på hånden.

- Det var et svært aktivt forbund og det var stort for oss, fordi det var på disse møtene vi fikk møte de store skuespillerne, sier Ullmann.

Lørdag var det hun selv som var ett av midtpunktene blant kjente og mindre kjente skuespillerkolleger, samt representanter for en lang rekke kulturinstitusjoner, forbund og kulturmyndigheter.

100-årsjubilanten feirer seg selv tre dager til ende. På selve jubileumsdagen tirsdag ble fem nye æresmedlemmer utnevnt: Foruten Ullmann, skuespiller Liv Dommersnes, dramatiker og forfatter Jon Fosse, skuespiller Grete Nordrå, museumsleder på Teatermuseet Trine Næss og skuespiller og instruktør Karen Randers-Pehrson.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer