Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra R&B til black metal - åtte ferske musikktips

Dagbladets musikkredaksjon anbefaler.

Cassie: Singelaktuelle Cassie Ventura. Foto:NTB scanpix
Cassie: Singelaktuelle Cassie Ventura. Foto:NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fjellstøtt

image: Fra R&B til black metal - åtte ferske musikktips

ALBUM: Stian Fjelldal fra Lyngdal har gitt ut plater siden 2011. «Idioten» er hans fjerde, og stilen er spisset til for hvert album – fra sommerlig visepop til en miks av vise-og elektropop. På den måten har han også skaffet seg særpreg. På «Idioten» spiller han alle instrumenter sjøl i tillegg til at han produserer og mikser. På toppen har han lagd en morsom tegneserie til singelen «Festen» (som kan leses på Facebook-siden hans – mens du lytter!). På fjorårets «Blindtarm» ble elektropopen mer framtredende, og på «Idioten» er uttrykket tatt enda litt videre. Tekstmessig likner Fjelldal i sin underfundighet oftere på Tønes, i låter som «Festen», «Lille venn» og ikke minst «Baksida på Operaen».

Øyvind Rønning

Spiral-date

image: Fra R&B til black metal - åtte ferske musikktips

LÅT: Når Kaya Wilkins returnerer til musikken etter sin gjennombruddsrolle i Joachim Triers kritikerroste film «Thelma», er det med behagelige toner om den søte kjærlighetens kompliserte sideeffekter og kvaler. Å ikke ønske en baby med sin baby er definitivt en ærlig sak, og med tekstlinjer som «Would you come with me to get an IUD» åpner «IUD» (spiral) for en debutskive som på alle måter speiler det å være ung og selvstendig i 2018.

Mathias Rødahl

Lynnedslag

image: Fra R&B til black metal - åtte ferske musikktips

LÅT: Det ble ikke noe av det bebudede oppbruddet til heavy metal-veteranene Judas Priest. Nå kommer «Firepower», plate nummer to etter de egentlig skulle gått av med pensjon. Skal man dømme etter førstesingelen, «Lightning Strike», er det tatt noen kvantesprang på produksjonssiden siden sist. Kanskje det har noe med at Tom Allom, som produserte flere av bandets klassikerplater, er med på laget? Denne riffsterke rockeren lover i alle fall godt.

Torgrim Øyre

Bittert bikkjeslagsmål

image: Fra R&B til black metal - åtte ferske musikktips

LÅT: Årets første flotte indierock-singel er signert Soccer Mommy, aliaset til 20 år gamle Sophie Allison fra Nashville. «Your Dog» er sløy og rabiat på samme tid, slik hevnlyst gjerne kommer til uttrykk som et sløvt sinne hos de mest beherska blant oss. Etter flere fine, men beskjedne småutgivelser, er dette første smakebit fra debutalbumet «Clean», som slippes 2. mars. Vi håper «Your Dog» er regelen, og ikke unntaket.

Kim Klev

Sveriges mørkeste

image: Fra R&B til black metal - åtte ferske musikktips

ALBUM: Sveriges mest omstridte black metal-eksport er på banen igjen. Onde tunger ville ha det til at Watain forsøkte å gjøre seg mer salgbare med forgjengeren, «The Wild Hunt». Nå har pipa fått en annen lyd. «Trident Wolf Eclipse» er thrasha black metal av den gamle sorten - primitiv og storslagen om hverandre. Den typiske Watain-melodiøsiteten er der fortsatt, men mer utporsjonert. Det lukter svovel herfra til Uppsala.

Torgrim Øyre

Gamle sanger får nytt liv

image: Fra R&B til black metal - åtte ferske musikktips

SINGEL: Torgeir Waldemar markerte seg kraftig med «No Offending Borders», men han er ikke ferdig med verken det eller debuten. Tre av låtene fra fjorårsalbumet og to fra debuten er spilt inn i nye versjoner til ep-en «Jamais Vu», som kommer 9. mars. «Streets», er spilt 750000 ganger på Spotify i albumversjon. Kjernen er beholdt i denne nye tapningen, men den er blitt råere og «mer elektrisk». Eller mer Crazy Horse, om du vil. To sanger fra fjorårets album er blitt akustiske. Nå er jeg spent på resten!

Øyvind Rønning

Hårete saker

image: Fra R&B til black metal - åtte ferske musikktips

SINGEL: Oslobandet The Good the Bad and the Zugly girer opp til «Misanthropical House»-albumslipp med en aldri så liten perle av en punkelåt. «West Coast Exile» kommer med øspøs-riffing, tenna i mikrofonnettingen og en akkurat passe stor melodisk brodd til at låten sitter limt til hjernebarken etter to gjennomlyttinger. Det er skittent, energisk og fokusert. Sangen handler etter sigende om hvor jævlig det er å dra på turné til Vestlandet!

Torgrim Øyre

Med blod på tann

image: Fra R&B til black metal - åtte ferske musikktips

LÅT: Husker du «Me & U»? Den er blant de eviggrønne slagerne fra R&B-ens gullalder på midten av 2000-tallet, fortsatt dømt til å blåse liv i dansegulvet. Med unntak av miksteipen «RockaByeBaby» har Cassie ligget i skyggen siden. På det strålende, urovekkende Kaytranada-samarbeidet «Don’t Play It Safe» låter hun imidlertid mer selvsikker enn noensinne. Mer gull (album nummer to, mon tro?) er angivelig like rundt hjørnet.

Kim Klev

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!