Fra rockstar til plastkortguru

Det vekker oppsikt at Richard Dawkins' stiftelse har lagt seg på et prisnivå som får Scientologi-kirken til å virke som metafysikkens svar på Nille.

GJØR SEG UPOPULÆR: Den såkalte ny-ateismens gudfar er blitt rockstar i sosiale nettverk verden over for sin religionskritikk. Men nå vender kommentariatet seg mot ham, skriver artikkelforfatteren.  Foto: Sebastian Willnow / AFP / NTB Scanpix
GJØR SEG UPOPULÆR: Den såkalte ny-ateismens gudfar er blitt rockstar i sosiale nettverk verden over for sin religionskritikk. Men nå vender kommentariatet seg mot ham, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sebastian Willnow / AFP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Richard Dawkins, forfatteren av «Gud - en vrangforestilling» («The God Delusion»), er i hardt vær. Den såkalte ny-ateismens gudfar er blitt rockstar i sosiale nettverk verden over for sin religionskritikk. Men nå vender kommentariatet seg mot ham. Først ble han utsatt for massiv kritikk - særlig på Twitter - for sin inndeling av pedofile overgrep og voldtekt i «milde» og «grove», og nylig ertet han på seg enda flere ved å hevde at det er «umoralsk» å føde barn med Downs Syndrom. («Ta abort») Indirekte har han dermed stemplet de ca. 25 000 foreldrene i Norge som har barn med Downs Syndrom som «umoralske».

Men det som virkelig har satt tilhengerne hans i forlegenhet, er konturene av en personkult, og slett ingen billig sådan. For en årsavgift på 6000 kroner (85 USD/mnd) får man gleden av rabatt på T-skjortene hans og dessuten sjansen til å møte «personligheter» fra Dawkins-stiftelsen til Fornuften og Vitenskapens Fremme (RDFRS). Er man ikke fornøyd med det, men vil forhåndssikre seg VIP-billett til en Dawkins-opptreden, må man punge ut med den nette sum av 30 000 kroner (210 USD/mnd) årlig.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

I et initieringssystem som minner om Frimurerlosjens grader («Darwin-sirkelen», «Evolusjonssirkelen» osv.), kan man stige opp til nest høyeste nivå i det sekulære hierarkiet dersom man har 100 000 USD (615 000 NOK) å avse. Da får man delta på en frokost eller lunsj med Dawkins, og i tillegg blir man tildelt et reservert bord på en «event» for «kun inviterte». Men vil man nå helt til topps og bli innlemmet i den eksklusive «The Magic of Reality Circle», inkludert en årlig middags-date med Dawkins, lyder prislappen på en halv million USD, altså drøye tre millioner norske kroner.

Blant tilhengerne hans, som jo er rimelig kritiske til ulike religiøse institusjoners forkjærlighet for Mammon, har det vakt oppsikt at han har lagt seg på et prisnivå som får Scientologi-kirken til å virke som metafysikkens svar på Nille.

Arnfinn Pettersen, seniorrådgiver for Human-Etisk Forbund (HEF), går så langt som å råde humanistbevegelsen til å bryte med Dawkins. Man trenger neppe være klarsynt for å spå at Richard Dawkins? globale stjernestatus og hans 15 warholske minutter i rampelyset går mot slutten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.