Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra rød terrorist til nazi-ideolog

«Kapitalismens bødler snakker man ikke med. Dem skyter man,» uttalte grunnleggeren av Røde arméfraksjon (RAF) - Horst Mahler. Det ble en parole for venstreterrorister i 1970-årene. I dag er Mahler tyske nazisters ideologiske fører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): - Dersom utlendingene ikke forlater Tyskland frivillig, må de regne med at det vil bli brukt vold for å få dem bort. Vi kjemper om vår kultur og overlevelse. Dette er ingen akademisk lek. I 1970-årene var Horst Mahler (63) samfunnsfiende nummer én, som sjefideolog og en av grunnleggerne av RAF (Rote Armee Fraktion - Røde arméfraksjon). Han var med på å befri terroristen Andreas Baader fra fengslet og fikk selv våpenopplæring i den jordanske ørkenen. Han satt åtte og et halvt år i fengsel.

I DAG DRØMMER Mahler om å gjennomføre det han kaller det andre stadium i sin revolusjon, nå som ideologisk frontfigur i partiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands). Han opptrer regelmessig som taler på NPD-møter og meldte seg inn i partiet for en uke siden. Mahler har sluttet sirkelen, fra å være venstreterrorist til å bli det han kaller nasjonal sosialist - skrevet i to ord.

- Den revolusjonære internasjonalisten er blitt nazist?

- Nazi-stemplet er det våre motstandere som setter på oss. Jeg er fortsatt revolusjonær og marxist. NPD er et nasjonalistisk, sosialistisk parti, hevder Mahler. Dagbladet møtte ham på hans advokatkontor, i en sidegate til Berlins fornemme Kurfürstendamm.

Skikkelsen er blitt fyldigere med årene. Men øynene er like brennende.

Han medgir at han har forandret politiske standpunkter, men ser ingen avgjørende forskjell mellom RAF og NPD.

- OMSTENDIGHETENE har endret seg. Men fienden er den samme som under 1970-åras motstand mot Vietnamkrigen. Det er den amerikanske østkystimperialismen, som styres av jøder. Jødedommen er årsak til krig. Hadde dette vært klart for oss i 1970-åra, hadde vi gått på barrikadene med dobbelt energi. Vi forsto ikke den gang at tyskerne var ofre, at to verdenskriger skyldtes geopolitiske forhold.

Mahler fyrer av tirader mot jødedom og sionisme, som angivelig har tilstrebet verdensherredømme de siste 2000 årene.

Jødene behersker angivelig også massemediene, også i Tyskland.

- De driver kulturelt folkemord, med gammeltestamentlig menneskeforakt.

Men Mahler sier at han ikke vil utrydde jødene, bare omvende dem.

- Be dem om å slutte å være jøder?

- Ja. Allerede Karl Marx understreket at dette er nødvendig.

I ord er han heller ikke tilhenger av overfall på utlendinger. Men han forstår overfallsmennene.

- Utlendingene må skjønne at de har å forlate Tyskland frivillig. Gjør de ikke det, må de regne med voldsbruk. Tyrkerne har ingenting her i Tyskland å gjøre.

- De har bidratt til å bygge opp det tyske velferdssamfunnet?

- Ja, men de har levd og utnyttet et rikt land. De kan reise hjem og bruke pengene til å bygge seg en framtid der. Nå er vi tyskere i ferd med å bli et mindretall i vårt eget land. Helmut Kohl sa i 1982 at tyrkerne måtte vende hjem. Helmut Schmidt ville samle alle asylsøkere i leirer. Er jeg ekstremist, har vi hatt to ekstremistiske tyske forbundskanslere. Jeg er nasjonalist, ikke sjåvinist. For meg handler det om et kommende frigjøringsslag. Den brennende kampsaken i dag er at det er for mange fremmede.

HAN HEVDER AT HAN fortsatt står på Marx' tese om borgerkrig mot de såkalte utbytterne. Demokrati er i Mahlers verden ensbetydende med pengenes diktatur. Han påberoper seg Gandhi, at nasjonalistene skal vinne gjennom et ikkevoldelig opprør. Et opprør som vil bli påskyndet dersom tyske myndigheter forbyr partiet NPD.

Argumentasjonen er intens, logikken sprikende.

Horst Mahler har i dag, som under RAF-årene, ingen tro på at folkemassene skal følge parolene. Ikke at menneskene er onde, mener han, men de skjønner ikke sitt eget beste.

- Som politisk kraft er massene uten betydning.

HAN VIL gjenopprette det gamle Stor-Tyskland - inkludert områder i Polen, Russland, Tsjekkia og Sør-Tyrol.

- Det tyske rike har aldri gått under. Disse områdene tilhører det tyske riket.

- Du kommer fra Schlesien. Der bor i dag polakker. Hva vil du gjøre med dem?

- Gi dem et tilbud om å akseptere tysk overherredømme, som de ikke kan si nei til.

- Om de likevel sier nei, vil du gå inn for krig da?

- Jeg er en fredens mann.

Horst Mahler hevder at han er en del av en bevegelse som ikke er til å stoppe.

- Jeg kjenner folk i etterretningstjenesten. De sier at de ikke lenger er i stand til å kontrollere utviklingen. Dette vet de som i dag krever NPD forbudt.

MOT JØDENE: Horst Mahler mener fortsatt at jødene tilstreber verdensherredømme.