Fra Rompe-Finn til Donald

10 år med gjesteserier oppsummert.

(Dagbladet.no): Under vignetten «Gjesteserien» har Dagbladet de siste ti åra latt både ferske og mer erfarne serieskapere publisere sine striper på nett og i papir.

Mange av dem har utviklet egne tegnede ben å stå på, og fått fast plass i enten Dagbladet eller andre publikasjoner.

I jula får du et gjensyn med samtlige 47 gjestetegneserier som har vært på besøk på hoss, og vi presenterer her den siste bunken striper fra åra som har gått.

De to første rundene av kavalkaden finner du her og her.

Selv om «Gjesteserien» nå feirer ti år, så betyr ikke det at konseptet har sett bedre dager. Under navnet «Rogers venner» presenterer vi stadig nye striper, skapt med kjente og ukjente penner.

Bor serieskaperen din fortsatt i skapet? Da er det bare å sende inn ditt bidrag til her!

Og fortsatt trykkes de kjente og kjære stripene daglig: På dagbladet.no/tegneserie kan du få ditt tegneserieskudd, og lese både «Pondus», «Rocky», «Nemi», «Rutetid» og «Zofies verden» fast.

Hva synes du om gjestestripene du har lest de siste årene? Hva vil du se mer av framover? Kom gjerne med innspill og diskuter i feltet nedenfor.

ZOFIES VERDEN av Norunn og GretheFemme fatale «Zofies verden» står skrått på hodet, med plass til dresskledde menn som ber til Gud og myke politimenn. Sånt blir det bra striper av, og Grethe og Norunn fikk boltre seg stort sett hele året. Siden har de gått fast i Dagbladet og Dagbladet.no og gitt ut egen bok.
NONSENS av Ellen BergheimPlanen for 2006 var at det kun (med unntak av advent) skulle være kvinnelige serieskapere som fikk plass i Gjesteserien. Først ute var Ellen: ?Serien har over fire år vært på trykk i flere forskjellige medier, men opplevelsen av å få Nonsens på trykk i Dagbladet var definitivt et høydepunkt for meg
OLSENBANDEN JR PÅ ROCKERN av Kolstad og Midthun. Tilsammen har serien gått tre ganger i Gjesteserien.
KOLBEIN av Odd Henning SkyllingstadStripene var hentet fra heftet «Kolbein Underfrog», og Odd Henning beskriver serien den gang som «et underfundig-humoristisk portrett av tittelpersonen». Siden har «Kolbein» gjestet blant annet Rocky-bladet og gått fast i Drammens Tidende, Nemi og Tommy og Tigern.
DIREKTE AKSJON av Christopher NielsenChristopher Nielsen er jo en kjent og erfaren mann i det norske tegneserie-miljøet. 2008 startet med hans bidrag til Seriekonkurranse, føljetongen «Direkte Aksjon», der vi møter aksjonisten Mandragonet, som sitter i skogen og planlegger hevn og ugagn.
BALDER BERSERK av Terje NordbergTerje var flau over at Norge manglet sin egen vikingserie og gjorde derfor noe med det. Stod på trykk tidlig 2005.
KAMPEN PARK av Stein Arne Hove. Stein Arne ringte mens Kampen Park gikk i Gjesteserien og fortalte at VG ville ha serien. Vi i Dagbladet hjelper gjerne våre venner i VG, og det er hyggelig at Gjesteserien fungerer som rekruttering til andre publikasjoner også. Det er liksom litt av poenget. ?Det var en knallstart på serien å få komme på trykk i Dagbladet
I FREMTIDEN av Karstein VolleKarsteins andre prosjekt i tillegg til «Fakta fra verden» er «I fremtiden». Det er fordi han har alltid undret seg over horoskopene. ?Om man nå trenger spådommer på trykk, hvorfor ikke ta det helt ut? Så jeg bestemte meg for å tilby et bedre alternativ. Vips, så var «I fremtiden» født.
FAGPRAT av Flu HartbergFlu imponerte også mange i Seriekonkurransen, og har gått en del i Gjesteserien. Se ikke bort fra at du møter serien igjen. - Det var en heseblesende og veldig morsom erfaring å lage gjesteserie. Man blir presset til å komme på gode ideer hver dag, noe som er sunt for hjernen.
HENRYS HUS av Erk. Bak Erk finner Erling Sem (manus), Rolf Jensen (illustrasjon) og sønnen Kent Jensen (manus). Gikk i Gjesteserien fra des. 2006 og et godt stykke ut i 2007.
LUNCH av Børge LundBørge kom seg til finalen i Seriekonkurransen og så skjedde følgende: - Jeg nådde imidlertid ikke helt opp, og var på god vei ned i skuffen da det åpnet seg en mulighet på gjesteplass i Dagbladet.
MØYFRID av Evy LitovchencoSommeren 2007 var det klart for en ny Seriekonkurransen. Vinneren var Evy Litovchencos «Møyfrid» : - Temaet er pensjonister vs. verden. Dette er mitt første tegneseriekonsept, og takket vaere Gjesteserien så kan Møyfrid nå spe på pensjonen og gjerne unne seg ei ribbe til jul
FAKTA FRA VERDEN av Karstein VolleKarstein går fast i Dagbladet på søndager, men han har også fått kjenne presset når du skal levere hver dag. ?Før jeg fikk tilbud om Fakta som dagsstripe, hadde jeg et bedagelig tempo på en stripe i uka, med dobbel så mye plass til rådighet. Dette ble en ilddåp uten like. Jeg skisset, skrev og skrev om til krampa tok meg. Det er striper laget i denne perioden som jeg ikke har den minste peiling hvordan jeg kom fram til, men som jeg er veldig stolt av i dag.
AUKRUSTS JUL av Samuelsen & KolstadDesember 2005 markerer første gangen Gjesteserien virkelig begynte å bry seg om jula. Første adventsserie ut var et møte med kjente og kjære figurer som Solan, Ludvig og Gurin fra Aukrusts univers.
UNDER BRUA av Thomas Sandnæs«Under Brua» vant 2. prisen i Seriekonkurarransen 2003, og om handler livet på de skrå bredder, blant ekistenser de færreste ville invitert hjem på middag
DONALDS ADVENTSERIE av Løkling og Midthun. Har gått fast som juleserie siden 2006.