Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra rootsrock til bergensrap - seks musikktips

Dagbladets musikkredaksjon anbefaler.

Mary Gauthier: Albumaktuell med «Rifles And Rosary Beads». Foto: promo
Mary Gauthier: Albumaktuell med «Rifles And Rosary Beads». Foto: promo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Fra rootsrock til bergensrap - seks musikktips

ALBUM: For kjennere av den noe marginale sjangeren acid folk skinner navnet Incredible String Band ekstra sterkt. I Westhagen har de fått en fanebærer her i landet, bare mer rocka og med «spooky» fraseringer som også minner om en ung Dylan. Eivind Westhagen ga før jul ut album nummer to, «Time to Leave Things Behind», som fikk meg til å oppsøke debuten «My Deepest Inspiration» (2004). Dette er sensasjonelt bra fra en mann som for fem år siden sa opp jobben og flyttet i ei gammel skute foråvie seg til musikken. Måtte du aldri behøve å ta en streit jobb igjen!

Øyvind Rønning

image: Fra rootsrock til bergensrap - seks musikktips

LÅT: 2Pac viste verden at det krever mot å vise sårbarhet. EMIR, kjent fra den breiale bergensrapduoen $ushi x Kobe, har lagd «myke» låter før. Men blendende vakre «Alltid» er første gang det låter som 24-åringen virkelig mener det, uten å skjule seg bak et slør av ironi. Produsent Coucheron, som ellers sverger til anonym nydisko, glimrer i hans nærvær. Med lengselsfulle strykere og et uimotståelig hook, er dette en av årets hittil beste popsanger.

Kim Klev

image: Fra rootsrock til bergensrap - seks musikktips

ALBUM: Det mest oppsiktsvekkende ved Hans Cato Kristiansens soloalbum må være at han ikke har debutert før. Han har fartstid fra bluesrockerne Remme Brothers Band og siden 2011 bandet til Jonas Fjeld – en av flere musikere med Buskerud-tilknytning som bidrar på «A Long Ride». Tekstene er med to unntak skrevet av tegneserieskaper Tommy Sydsæter, gode og helt uten snakkebobler. Velprodusert, tilbakelent og smakfull americana, med et nikk til cajun, et sted mellom Tom Russell og The Band!

Øyvind Rønning

image: Fra rootsrock til bergensrap - seks musikktips

LÅT: «All the mediocre songs gonna set you free», synger Ungdomskulen på den strålende singelen «Touch Down», første livstegn på et halvt tiår. Vi bet oss merkeidenne linja, fordi disse bergenske eksentrikerne – paradoksalt som det enn låter – briljerer i middelmådigheten. De synger stygt, sverger til en uhipp hybrid av progrock og dansepunk, og likevel kjennes det direkte deilig å høre dem gi lyd fra seg igjen.

Kim Klev

image: Fra rootsrock til bergensrap - seks musikktips

ALBUM: Mary Gauthier er en glimrende låtskriver, ofte med sterkt personlige tekster, men et annet prosjekt har tatt mye fokus de siste fem åra. Med Songwriting with Soldiers (som ble startet av Darden Smith i 2012) strekker hun ut ei hånd til amerikanske krigsveteraner og deres pårørende – som har delt sine historier og dermed bidratt til det strålende albumet «Rifles And Rosary Beads». «My enemy wasn’t Iraq», formidler Gauthier. Bakteppet er at over 7000 veteraner tar livet sitt hvert år. Et viktig dokument fra en artist med stor integritet.

Øyvind Rønning

image: Fra rootsrock til bergensrap - seks musikktips

LÅT: Minimalisme og monumental musikk er ikke motsetninger. Saksofonist Bendik Giske – som har samarbeidet en hel del med Nils Bech – holder seg til de grunnleggende bestanddeler på «Adjust», første smakebit fra hans kommende fullengder. Inspirert av den skeive technoscenen (i tillegg til Colin Stetson og Philip Glass, får man anta), er dette et hudløst stykke jazz der hvert åndedrag låter som det truer med å være Giskes siste.

Kim Klev

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!