Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra rumperakett og leiemorder til barnebok

Hank von Helvete og Aslak Borgersrud bidrar i hvert sitt lydbokprosjekt.

LESESTUND:   Både Hans-Erik Dyvik Husby og Aslak Borgersrud er involvert i lydbokprosjekter. Her ser de i Borgersrud favorittbarnebok, «Serafin», som han har hatt siden han selv var barn. Foto: Jacques Hvistendahl
LESESTUND: Både Hans-Erik Dyvik Husby og Aslak Borgersrud er involvert i lydbokprosjekter. Her ser de i Borgersrud favorittbarnebok, «Serafin», som han har hatt siden han selv var barn. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De møttes en gang på begynnelsen av 90-tallet, da begge var innom Blitz-miljøet. Siden har Hans-Erik Dyvik Husby (39) blitt bedre kjent som Hank von Helvete i bandet Turboneger, gjerne avkledd med en flammende rakett ut av rumpa.

Aslak Borgersrud (33) har på sin side gjort karriere med hiphopbandet Gatas Parlament, som blant annet har samlet inn penger for å finansiere en leiemorder med George W. Bush i kikkertøyet.

Lydbokprosjekter Nå møtes de to kontroversielle musikerne i Dagbladets regi. Det fordi begge er aktuelle med hvert sitt lydbokprosjekt for barn.

- Jeg skal lese inn 20-30 tradisjonelle barnerim og regler, og har fått totalt frie tøyler. Jeg prøver å ikke skrive de om, men bidra med min rytmikk og stemmebruk. Barneregler er veldig likt rap, det gjør det ekstra morsomt, sier Borgersrud.

Han er tilknyttet Ordflyt, som er en ny, norsk streamingtjeneste for lydbøker. Programmet fungerer på samme måte som Spotify og Wimp, med tusen tilgjengelige titler. Rundt 150 av lydbøkene er tilbys gratis, og i løpet av høsten blir Ordflyt også tilgjengelig som applikasjon på smarttelefoner.

- Når jeg går til barnehagen om morgenen prøver jeg å lære sønnen min rytmer. Da forlaget skrev til meg på Twitter om jeg ville bidra, sa jeg så klart ja. Dette er jo det jeg gjør hver dag. Nå får jeg i tillegg betalt for det, sier Borgersrud.

Selv har han tre barn, og til høsten blir hans versjoner av «Akka, bakka, bonka, rakka» og telleregla «Ellinga, vellinga» mulig å høre gjennom Ordflyt.

- Brutalt ærlig publikum Dyvik Husby er involvert som oppleser i det nyoppstarta forlaget Sprk as. I løpet av 1,5 år skal de gi ut ti bøker om Mille og Max. Dyvik Husby bidrar på de to første. «Mille og Max - den store stjernekula» er allerede tilgjengelig som applikasjon, og den andre lanseres i august.

- Jeg var usikker på om jeg skulle gå inn i dette prosjektet. Det er ekstremsport. Barn er et brutalt ærlig publikum. Voksne kritikere kan man enkelt avfeie. Derfor bestemte jeg meg for å lese for dattera mi. Ble hun sittende, skulle jeg takke ja, sier Dyvik Husby, som har brukt sin erfaring fra radiOrakel og som skuespiller før han gikk inn i rollen som forteller, Mille og troll.

Barna i aktivitet Begge artistene lærte tidlig å lese, og husker tilbake på lesestundene fra barndommen med glede. Dyvik Husby og Borgersrud mener bøker er viktig for barn, både som lesehjelp og underholdning. I tillegg holder de nye applikasjonene barna i aktivitet.

- Ideen er veldig god. Barna kan velge selv hva de vil gjøre, og storebror kan lese for lillesøster. Barn bryr seg ikke så mye om historien er velfundert, så lenge den er kul, sier Borgersrud og håper han kan bidra til akkurat dét.

Han leser ofte for sine små, og har «Serafin» som personlig favoritt - ei bok som har fulgt ham siden han selv var barn.

- Den beste barnelitteraturen er så presis for voksne. Alt faller så innmari på plass. Noe av det aller beste som er laget, er laget for barn, sier Borgersrud og trekker fram Mummitrollet, Harry Potter og Roald Dahl sine bøker.