Fra Russland med humor

Den russiske regissøren Lidia Bobrova måtte la hesten trekke kamera da lastebilen brøt sammen under innspillingen av filmen «I det landet». Men i likhet med personene i filmen, lar hun seg ikke stoppe av små problemer.

For de som mener det er vanskelig å få laget film i Norge, kan trøste seg med at det er verre i Russland. Bobrova hadde drøyt halvannen million norske kroner til rådighet. De kom så seint inn på konto at hun måtte utsette vinterfilmingen til våren, da snøen nesten var smeltet.

- Ja, det var lite penger. Selv etter russisk målestokk. Men det var nok. Jeg hadde ikke råd til noen kjente skuespillere, og det tror jeg var positivt. De hadde ikke gjort filmen bedre.

Humor

«I det landet» er tatt opp med en blanding av ukjente skuespillere og amatører. Den er en sorgmunter historie fra den russiske landsbygda, der innbyggerene mangler det meste - unntatt en ukuelig optimisme.

- Det er det viktigste med denne filmen; å vise at folket på den russiske landsbygda har en stor vilje til liv. Og stor humor, sier Bobrova.

Og særlig humoren har nok gjort den til en suksess både hjemme i Russland og på festivaler i utlandet:

Flere priser

«I det landet» fikk den russiske «Oscar» - utdelt av selveste Boris Jeltsin - i fjor, den vant hovedprisen på fjorårets filmfestival i Tromsø, den har vunnet priser på festivalene i Berlin, Paris og Torino.

Hvilket også betyr at den er kommet opp på kino i flere vestlige land. Det skjer ikke alt for ofte med russisk film - i en tid da land som Kina, Korea, Japan og Taiwan opplever stor suksess med sine filmer i utlandet.

Mer kommers

- Det finnes nok et større potensiale, men jeg tror ikke russisk film vil oppleve like stor suksess som asiatisk. Vår litteratur, kunst og film har ofte et åndelig innhold som gjør det mindre kommersielt i utlandet, sier Bobrova.

Selv om den statlige filmstøtteordningen i det siste har prioritert kommersielle prosjekter:

- I sovjettida, var det den ideologiske sensuren som bestemte hvilke filmer som skulle bli laget. Nå er det manusets kommersielle appell, sier Bobrova.

Ny film

Hun har laget tre spillefilmer og var klar til å starte med sin fjerde hvis det ikke var for at den statlige filmkomitéen - som bevilger produksjonsstøtte - rett og slett ble oppløst 20. mai.

- Russiske filmfolk er bekymret nå og har bedt Putin om hjelp. Selv kan jeg kanskje få laget min nye film med franske penger.

  • «I det landet» har premiere i Oslo fredag kveld.
BURLESK: "En burlesk, men også alvorlig og absurd folkelig komedie fra den beinharde virkeligheten i Arkhangelsk" sa juryen i Tromsø Internasjonale Filmfestival om filmen «I det landet». (Bilde fra filmen).
SPARTANSK: - Ja, det var lite penger. Selv etter russisk målestokk, sier regissør Lidia Bobrova.