DEBATT

Fra sentrumspolitikk til hatretorikk

Rundt årtusenskiftet mente til og med sentrumsregjeringer at kommersielle barnehager ikke skulle ha statstilskudd. Nå anklages vi for hatretorikk for å mene det samme. Hva skjedde?

SENTRUMSPOLITIKK: Det er ikke venstreradikal propaganda, kvinnehat eller hatretorikk du nettopp leste, skriver partileder Bjørnar Moxnes og stortingsvara Seher Aydar om barnehagepolitikken.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SENTRUMSPOLITIKK: Det er ikke venstreradikal propaganda, kvinnehat eller hatretorikk du nettopp leste, skriver partileder Bjørnar Moxnes og stortingsvara Seher Aydar om barnehagepolitikken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringens forslag til endringer i barnehageloven er rett rundt hjørnet. Det skjer etter mange år med hard debatt om profitt og kommersialisering av barnehagene. Høyre-topp Trond Helleland har påstått at Rødt driver med “hatretorikk fra andre verdenskrig”, og Torbjørn Røe Isaksen har hevdet at det pågår en “hetskampanje fra ytre venstre”. Venstres Trine Skei Grande har jevnlig kalt motstanden mot profitt i barnehagesektoren kvinnefiendtlig. Hun tror visst at vi kritiserer de ansatte, når vi egentlig kritiserer eierne.

Angrepene fra sentrum-høyre er hard ordbruk. Særlig med tanke på at de omtaler standpunkter som var helt vanlige i sentrum av norsk politikk fram til årtusenskiftet. I stortingsmeldingen Barnehager til beste for barn og foreldre, lagt fram av Bondevik 1-regjeringen, kunne man i 1999 lese følgende:

«Regjeringa meiner at private barnehagar må gå inn som ein integrert og likeverdig del av barnehagetilbodet i kommunane. Dette gjeld med eitt atterhald. Gjennom det siste tiåret er det blitt oppretta ein del barnehagar med sikte på størst mogleg forteneste for eigaren. Regjeringa ønskjer ikkje at slike barnehagar skal støttast med offentlege midlar. (...) For å unngå å gje offentleg støtte til barnehageeigarar som driv med sikte på størst mogleg forteneste, vil Regjeringa arbeide vidare med ei endring som tek sikte på å hindre at dei får statstilskot frå og med 2001.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer