IKKE FOR BARN: Her er en smakebit fra TVNorges nye julekalender «Jul i Blodfjell». Video: TVNorge Vis mer Vis mer Vis mer

«Jul i Blodfjell»

Fra «Skam» til «Fleksnes». Her er inspirasjonskildene til «Jul i Blodfjell»

Manusforfatterne lånte replikkene til «Skam»-William.

(Dagbladet): Samtidig som TVNorges populære julekalender, «Jul i Blodfjell», har fått seerne til å lage teorier om hvem som er morderen, har flere også lurt på om de har sett noe lignende før.

Manusforfatterne Christopher Pahle og Martin Zimmer har nemlig hentet inspirasjon fra en rekke kjente filmer og TV-serier. Dersom du følger ekstra godt med, kan du finne en rekke referanser i julekalenderen.

Pepperkaketeorien

I andre episode skal to sofaer flyttes på, og mens noen bærer den ene sofaen nedover trappa, bæres en annen sofa oppover. Midt i trappa blir de dermed stående bom fast, sofa mot sofa, og ingen vil flytte seg.

- Scenen hvor de står i trappa og krangler om hvem som skal rygge med sofaen, er basert på en episode fra «Fleksnes» der han møter en motgående bil på en trang vei, sier Martin Zimmer.

JUL I BLODFJELL: Denne scenen er inspirert av den kjente Fleksnes-scenen hvor to biler møtes på en smal vei, og ingen ville rygge. Video: TVNorge Vis mer

Blant filmene manusforfatterne har hentet inspirasjon fra, er thrilleren «Seven». Manusforfatter Christopher Pahle forteller at rollefiguren Sveins julekaketeori er en referanse til denne filmen. Svein var på et tidspukt opphengt i at morderen drepte etter de sju sortene julekaker, og mente at den siste som gjensto var en pepperkake.

- Svein har lest og sett mye krim. Hans teorier er veldig konkrete, som den pepperkaketeorien hans. Det er en referanse til «Seven», der morderen dreper etter de syv dødssynder og nærmest lager et kunstverk av drapene sine. Scenen i «Seven» der morderen kommer inn på politistasjonen og overgir seg, inspirerte også til scenen der Timian gjør det samme, forteller Pahle.

KOLLISJON: Denne «Fleksnes»-scenen inspirerte til sofa-kollideringen i trappa på Blodfjell. Foto: Jan Nordby / NRK
KOLLISJON: Denne «Fleksnes»-scenen inspirerte til sofa-kollideringen i trappa på Blodfjell. Foto: Jan Nordby / NRK Vis mer

«Skam»-inspirert

I episode 15 er det en scene hvor Cris og Jack holder gamle Konrad mellom seg, og førstnevnte røper sterke følelser for den andre. Manusforfatterne avslører at denne scenen er sterkt inspirert av Noora og William i «Skam».

- Chris sier han er forelsket i Jack, og Jack ber han slutte. Men da sier Cris: «Jo mer motstand du gir meg, jo mer keen blir jeg på deg». Det er så å si en ren kopi av setningen fra «Skam», sier Zimmer.

Pahle forteller at grunnen til at de valgte å ta med «Skam»-referansen var at de syntes dynamikken mellom Cris og Jack var så lik den mellom Noora og William. I likhet med Noora, blir Jack utsatt for tilnærmelser av en fyr som representerer alle de verste kvalitetene han vet om.

- I manuset står det også at Jack avslutter med å si: «Fy faen, så vakker du er». Det var før det ble bestemt at Cris skulle snakke så mye engelsk, men han sier jo det samme bare på engelsk: «You're so fucking beautiful», sier Pahle.

Rollefigurer som likner

TIMIAN MØTER TVILLINGENE: Denne scenen fra «Jul i Blodfjell», hvor Timian møter tvillingene, er inspirert av «Ondskapens hotell». Video: TVNorge Vis mer

Grøsserfilmen «Ondskapens hotell» fra 1980 har vært en stor inspirasjonskilde for «Jul i Blodfjell».

- Det er mange referanser til «The Shining». Hele stedet likner jo, og det er den sene 70-, tidlig 80-talls estetikken der. Scenen hvor Svein kjører opp til høyfjellshotellet er veldig lik åpningsscenen i «The Shining». Du har selvfølgelig tvillingene, men utseendet til Timian er også basert på Danny, sier Pahle.

INSPIRASJON: Både tvilingene og utseendet til Timian i «Jul i Blodfjell» er inspirert av Stanley Kubricks «Ondskapens hotell». FOTO: Filmweb
INSPIRASJON: Både tvilingene og utseendet til Timian i «Jul i Blodfjell» er inspirert av Stanley Kubricks «Ondskapens hotell». FOTO: Filmweb Vis mer

Det er ikke bare Timian som har utseende basert på en annen karakter. Også Konstanse har likheter med en annen kjent rollefigur.

- Gamla i rullestol er en liten hyllest til hun gamle damen i «Downton Abbey» (grevinnen av Grantham, red anm.). Også er det noe Astrid Anker-Hansen over henne, sier Pahle.

LIKE?: Konstanses utseende er inspirert av grevinnen av Grantham i «Downton Abbey». Foto: TVNorge / NBC Universials
LIKE?: Konstanses utseende er inspirert av grevinnen av Grantham i «Downton Abbey». Foto: TVNorge / NBC Universials Vis mer

Typisk krim

Pahle forteller at de hadde mange post-it-lapper på veggen mens de skrev serien, med typiske krimelementer de enten synes var spennende, eller så godt brukt at de syntes det fortjente å bli harselert med.

- Det er veldig mye klisjeer å ta tak i. Gjennomgående er det store og små parodier på krim-ting. Noen er generelle, mens andre er helt spesifikke. Scenen der Svein og Nanna ser på videoen av morderen, og Svein vil gå rundt hjørnet i bildet og gjøre det skarpere, er veldig typisk CSI for eksempel, sier Pahle.

Han forteller også at scenen der Timian blir avhørt og Svein legger ord i munnen på ham, er en direkte henvisning til «Making a Murderer».

Zimmer sier at scenen der Svein og Nanna krangler om hvem sitt lik det er, er en konkret referanse til «Broen», mens Varg Veum inspirerte til at Svein ble kastet av etterforskningen.

De som har fulgt «Jul i Blodfjell» fra starten, eller har tatt det igjen på DPlay seinere, fikk med seg episoden der alle er samlet i samme rom, og Svein skal fortelle hva som har skjedd.

- Det er en veldig typisk Agatha Christie - «Poirot»-scene. Konstanse kommer også med en veldig lang og innviklet forklaring på hva hun har gjort, noe som er en hyllest til «Hotel Cæsar», og en parodi på innviklete forklaringer generelt. Det var meningen at folk skulle bli forvirret, sier Pahle.

Suksess for TVNorge

«Jul i Blodfjell» har fått gode seertall. Første episode er i gjennomsnitt sett hele 785 000 ganger, mens gjennomsnittet for alle episodene fra de første to ukene er på 686 000 seere. Tallene viser både lineær TV-seing, og seertall for nettspilleren Dplay.no sammenlagt.

- Det er kjempestas!, sier Hanne McBride, mediesjef i Discovery Norway, som eier TVNorge.

Hun opplyser at seertallene som er oppgitt viser til ferdig sette episoder, ikke startede strømminger.

- Disse tallene øker fortsatt, siden det fremdeles er mange som starter å se på julekalenderen på nett. Vi er veldig fornøyde med serien, både innhold og tall, sier McBride.