Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra skilærer til betydelig forfatter

Stein Mehren fikk Gyldendalprisen på 250 000 kroner i dag.

(Dagbladet.no): Otto Hageberg, for mange kjent som professor i nordisk litteratur, var ekstra glad for privilegiet å kunne dele ut Gyldendalprisen dette året.

Fordi prisen gikk til Stein Mehren, etter et 45 år modent forfatterskap.

Møte på toget

Hageberg møtte selv den unge Mehren på toget fra Lillehammer til Oslo i 1958, og beskrev møtet levende.

Mehren, 22, som så mer «frisk-fyr-aktig» ut enn som en forfatter, hadde jobbet som skilærer på Lillehammer den påsken, men fortalte den ett år yngre Hageberg at han også studerte filosofi i hjembyen Oslo.

Hageberg festet seg ikke så veldig ved navnet hans. Men:

- Han heitte Stein Mehren; hadde ikkje gitt ut ei einaste bok den gongen; no har han meir enn 50 bokutgjevingar bak seg, leste Hageberg på sitt klingende nynorsk i Oslo i morges.

Rullet han ikke litt ekstra på de fine r\'ene sine i dag, Hageberg?

Skyggelagt, fargerikt

- Det er ingen tvil om at han er en av de aller fremst lyrikerne i vår litteratur gjennom alle tider, fortsatte nordiskprofessoren.

Og forsøkte å karakterisere Mehrens forfatterskap:

Lys, skygge, kontraster; rødt, koboltblått, men aller mest svart. Et aktivt blikk; mot stjernene, mot soloppgangen, mot mytene, mot verden. Egenskapen til å sanse og skape sammenheng. Og noe av det mest fascinerende, og noen vil si frastøtende: beskrivelsene av kjærligheten som noe så forferdelig dobbelt: kjærlighet som pine, kjærtegn som tortur.

Dette, og fjorårets diktsamling «Imperiet lukker seg», er ifølge Hageberg årsakene til at Mehren altså ble tildelt Gyldendalprisen 2004.

I vår er Mehren aktuell med «Nye bilder. Tidlige dikt», der et utvalg av hans dikt er illustrert av forfatteren selv. Den utgis i anledning Mehrens 70-årsdag 16. mai.

FARGERIKT: Stein Mehren (69) er også maler. - Jeg debuterte som billedkunstner i Dagbladet med illustrasjon til et dikt i 1967. Og Gösta Hammarlund sa at det bor en billedkunstner i meg, sier Stein Mehren foran bildet «Natt».