Fra skygge-siden

Hard realistisk krim fra Washingtons glemte strøk.

Les flere bokanmeldelene i papiravisen

BOK: Uttrykket «samfunnskritisk kriminalroman» høres kanskje ikke så veldig fristende ut, men det er likevel det som befinner seg mellom permene på George P. Pelecanos\' andre roman om detektivduoen Derek Strange og Terry Quinn.

«Helvete løs» er også unektelig en hardkokt og voldelig roman, hvor handlingen foregår på skyggesiden i USAs hovedstad.

Det er lite glamour i Pelecanos\' Washington, derimot er det mye fattigdom, enda mer narkotika og altfor mange våpen. En altoverskyggende håpløshet dominerer i områdene Pelecanos skriver om, strøk som hovedsakelig er befolket av svarte.

Baseballtrener

Pelecanos beskriver elendigheten på en spenningsromans premisser, resultatet er at det skal godt gjøres å legge fra seg denne boka før den er ferdiglest.

Derek Strange gjør sitt for miljøet - han er baseballtrener for en gjeng barn og ungdom. Strange er en sindig mann som har opplevd litt av hvert, og det skal mye til for å bringe ham ut av fatning. Men en tragisk skyting, hvor kulene treffer en uskyldig utenforstående, blir for mye for ham. Da er Strange villig til å inngå kompromisser for å få has på gjerningsmennene.

Hallik

Samtidig har hans mer iltre kompanjong Quinn rotet seg bort i en prostitusjonssak, hvor den ondsinnede halliken Worldwide Wilson regjerer med hard hånd over horene sine. Quinn er på leting etter ei ung jente som har stukket hjemmefra, men leteaksjonen er ikke så opplagt som han tror.

Treffsikker

Det er en utrolig flyt i språket til Pelecanos, og han skriver dialog hvor hver eneste replikk er treffsikker.

Om temaene hans ikke er spesielt lystige, er de på den annen side svært relevante og viktige. Leter du etter hard, realistisk og likevel lettlest krim, er dette et sikkert valg. Abonnér på litteraturavisa, gratis hver uke:

REALISTISK OG LETTLEST: Hver eneste replikk er treffsikker når amerika nske George P. Pelecanos skriver fra skyggesiden i USAs hovedstad Washington D.C.