Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fra slangeolje til sneglekrem

Når pengene i kisten klinger, snart sjelen ut av skjærsilden springer.

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den omstridte TV-pastoren Jan Hanvold er medeier i et selskap som selger sneglekrem. Den er nesten like virksom som slangeolje, antar jeg.

Alle amerikanere vet hva en som selger «snake oil» driver med. I gamle dager dro omreisende svindlere rundt og solgte dette mirakel-remediet til godtroende mennesker. Slangeolje hjelper mot alt, det vil si ingenting. Ordet er blitt synonymt med humbug.

Derfor var det ikke spesielt overraskende å oppdage at pengepredikanten Jan Hanvold, mannen bak den kristne TV-kanalen Visjon Norge, selger sneglekrem. Laget av 80 prosent snegleslim. Han selger snorkemaskiner til 4900 kroner også, ifølge NRK.

NRK-programmet Brennpunkt har brakt på det rene at TV-pastor Hanvold har samlet inn én milliard kroner fra både minstepensjonister og uføretrygdede de siste 15 åra. Han selger frelse. Han selger medlemsskap i den såkalte Visjon Norge-familien. «Gud elsker en glad giver,» sier han til sine 10000 faste partnere, altså givere, som gir fra noen hundrelapper til et par tusen.

Hanvold er blitt rik på sitt TV-selskap, som er bygd opp etter bibelske metoder, fritt etter Jesaja 55.1: «Kom og kjøp uten penger». En av Hanvolds bibelskoleelever tok rådet så bokstavelig at han kjøpte en buss til 350000 kroner. Uten penger. Nå går han på Nav.

Da har det lyktes bedre for Hanvold selv, som sitter på begge sider av bordet i de fleste forretningstransaksjoner. På siste mirakelkonferanse stilte han med 30 bankterminaler der de troende kunne dra kredittkortene, mens den amerikanske mirakelapostelen Maldonado inviterte folk med skiveprolaps og cyster til håndspåleggelse, og innvandringsminister Sylvi Listhaug talte til de – allerede – frelste.

Men dette er gammelt nytt. Allerede på Martin Luthers tid kjente man slagordet: «Når pengene i kisten klinger, straks sjelen ut av skjærsilden springer». Fenomenet var utbredt i USA på 1980-tallet, da teleevangelister som Jim Bakker og Jimmy Swaggart solgte frelse fra egne TV-kanaler. Felles for dem var at de ble tatt med buksa nede, bokstavelig talt. Slangeoljen virket ikke!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!