Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra slaveeier og sexavhengig IT-ekspert. Nå skal Michael Fassbender innta Oslo for å spille Harry Hole

- Jeg kan ikke komme på et bedre valg.

KVALITETSSKUESPILLER: Tysk-irske Michael Fassbender spiller Harry Hole i den kommende storfilmen «Snømannen». Foto: Filmweb.
KVALITETSSKUESPILLER: Tysk-irske Michael Fassbender spiller Harry Hole i den kommende storfilmen «Snømannen». Foto: Filmweb. Vis mer

(Dagbladet): I dag starter innspillingen av storfilmen «Snømannen», basert på Jo Nesbøs populære krimunivers.

Hovedrollen, den rufsete etterforskeren Harry Hole, spilles av Michael Fassbender (38). Den tysk-irske skuespilleren har oppnådd suksess gjennom store Hollywood-produksjoner det siste tiåret, og er snart å se på norske kinoer i rollen som Apple-grunnlegger Steve Jobs i filmen ved samme navn.

- Jeg kan ikke komme på et bedre valg til Harry Hole-rollen, sier Dagbladets filmanmelder Aksel Kielland.

- Fassbender har evnen og viljen til å forsvinne inn i roller på en måte som de færreste mannlige Hollywood-skuespillere har. Han er en god skuespiller, som har den umiddelbare karismaen man trenger for å bære en stor, internasjonal thriller.

Samarbeid med Steve McQueen Fassbender er født i Tyskland, men vokste opp i Irland. Ifølge britiske The Guardian flyttet han til London for å studere ved prestisjefylte Drama Centre som 19-åring, men droppet studiene da han fikk en rolle i Steven Spielbergs krigsdrama «Band of Brothers».

Miniserien fra 2001 høstet god kritikk, men Fassbenders store internasjonale gjennombrudd kom først i 2008 med hovedrollen i Steve McQueens regidebut, «Hunger». I arbeidet med rollen som det fengslede og sultestreikende IRA-medlemmet Bobby Sands, gjennomgikk Fassbender en enorm kroppslig transformasjon. Ifølge The Guardian gikk han ned 16 kilo for å gestalte den avmagrede aktivisten som ble et symbol på konflikten mellom katolikker og protestanter i Irland.

Fassbender skulle igjen samarbeide med Steve McQueen i 2012, denne gang som sexavhengig IT-sjef i storfilmen «Shame». Tolkningen ble hyllet av filmkritikere verden over, og belønnet med høythengende nominasjoner til prisutdelinger som British Academy Film Awards (BAFTA) og Golden Globes.

Senere har Fassbender blitt Oscar-nominert for sin birolle som en av antagonistene, den sadistiske slaveeieren Edwin Epps, i suksessfilmen «12 Years a Slave», også denne regissert av Steve McQueen.

Karismatisk kvalitetsskuespiller Michael Fassbender er også kjent for sine roller i storfilmer som voldseposet «300», Quentin Tarantinos andre verdenskrig-actionfilm «Inglorious Basterds», sci fi-thrilleren «Prometheus», western-floppen «Jonah Hex», og superhelt-filmserien «X-Men».

Det er med andre ord en skuespiller med lang og variert merittliste som skal gestalte Jo Nesbøs krimhelt i «Snømannen», og ifølge Dagbladets filmanmelder Aksel Kielland er Fassbender en passende hovedrolleinnehaver.

Kielland legger til at han har stor tro på prosjektet, ikke minst fordi den regisseres av Tomas Alfredson. Det faktum at Michael Fassbender er involvert, gir også grunn til å glede seg, mener Kielland.

- Jeg ser først og fremst på Fassbender som en skuespiller som er god til å velge roller, sier Kielland.

- Han er en man forbinder med kvalitetsfilmer, men også en som kan være med i prosjekter som «X-Men»-filmene uten at det skader rennomeet hans.

Aksel Kielland tror rollen som Harry Hole er attraktiv for Fassbender fordi det gir mulighet til å være med å forme rollen over tid i en lengre filmserie, slik Tom Cruise forsøker med «Jack Reacher»-filmene.

- Her i Norge kommer man nok til å henge seg opp i detaljer som hvor «norsk» han fremstår i rollen som Harry Hole, men det er det ingen i utlandet som kommer til å bry seg om, sier Kielland.

Stjernelag til Norge Opptakene skal i sin helhet foregå i Norge, med hovedvekt på Oslo, Bergen og Rjukan. Dermed blir flere internasjonale stjerner å se i norske omgivelser når filmen har premiere høsten 2017.

Besetningen, som hylles av flere norske filmeksperter, består også av den svenske regissøren Tomas Alfredson, kjent for filmatiseringer av vampyrromanen «La den rette komme inn» og John le Carrés «Mulvarpen».

I tillegg består rollelisten av anerkjente skuespillere som svenske Rebecca Ferguson, kjent fra «Hercules» og «Mission Impossible - Rogue Nation», og franske Charlotte Gainsbourg. Sistnevnte, datteren til den avdøde musikeren Serge Gainsbourg, har selv gitt ut flere album. Som skuespiller er hun mest kjent fra Lars von Triers kontroversielle «Antichrist» og «Nymphomaniac».

FISH TANK: Fassbender og medskuespiller Katie Jarvis i «Fish Tank». Foto: Filmweb.
FISH TANK: Fassbender og medskuespiller Katie Jarvis i «Fish Tank». Foto: Filmweb. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media