Fra Sonjas fotoalbum

Dronning Sonja er en aktiv fotograf. Se bildene hennes og les hva Dagbladets Tom Martinsen synes.

I påvente av den vanskelige nummer to fra Ari Behn kan bok- og bildeelskere forkorte tida med en annen kongelig skribent.

Dronning Sonja er nemlig den mest produktive forfatteren i den norske kongefamilien. Til venstre ser du bildene fra hennes private fotoalbum.

Bok fra Sunnmørsalpene

Bildene er hentet fra boka «Klangbunn, vandringer i ord og bilder», som finnes i bokhandelen i dag.

Dronning Sonja og kunstneren Ørnulf Opdahl unnfanget bokideen i fjor sommer. De to var på fjelltur i Sunnmørsalpene.

Sonjas private fotografier og tekst sammen med Opdahls akvareller kommer derfor nå i bokform på det lille forlaget Labyrinth Press.

Vil gi noe tilbake til distriktet

- Gjennom mer enn 20 år er jeg blitt kjent i distriktet og føler meg trygg her. Lokalbefolkningen har respektert mitt ønske om å få vandre i fred. Jeg føler at jeg har fått gode venner og hjelpere i denne landsdelen. Jeg vil så gjerne gi noe tilbake til dette kontrakstenes rike som jeg verdsetter så høyt, skriver Sonja.

- Teksten er hundre prosent dronningens egen, den eneste inngripen er vanlig språkvask, sier Wenche Rasch, informasjonssjef på Slottet.

Fant sammen i kunst og natur

Dronningen er svært glad i bildene til Ørnulf Opdahl. Hun har flere av ham i sin omfattende samling, og det første fikk hun i 1991 som en gave fra Ålesund kommune:

- Jeg ble simpelthen rørt til tårer, skriver en svært personlig og åpenhjertig dronning Sonja, som samtidig beklager at hun ikke fikk takket skikkelig for maleriet. Fordi det var så vakkert.

Tungt slit med god belønning

I den nye boka forteller Sonja fra fjellturer og vakre opplevelser i naturen. Hun gjengir gamle anekdoter som har blitt henne fortalt på sine vandringer. Blant alle naturbeskrivelsene avslører hun også hva en dronning krever av kost og losji.

Dronningen drikker øl og spiser Biff Stroganoff som oss andre. Og hun er heller ingen pingle på fjellturer. I boken forteller hun om rappelering ned fra bratte fjell, og bratte stier som kaller fram hjertet-i-halsen-følelsen.

Ørnulf Opdahl bor i området som er beskrevet i boka. Han og dronningen deler interessen for kunst og natur.

Hemmelig utgivelse

De to har jobbet i dypeste hemmelighet i sju måneder sammen med forlegger Øivind Pedersen. Minst en gang i uka har de hatt møter på slottet. Dronningen har kommet med tilbakemeldinger på layout og akvareller, og samtidig bedt om tilbakemelding på sine tekster.

- Dette har vært en svært spennede prosess. Tekstene har blitt til bilder og bilder til tekst, sier Opdahl. Han har selv hatt stort utbytte av samarbeidet med Sonja, og tror den følelsen er gjensidig.

Men de har hatt mye å velge mellom. Sonjas har tatt svært mange fotografier fra området siden hun begynte å gå der i 1980. Kunstneren hadde med seg en bunke nye akvareller til hvert møte på slottet. Sammen har de bladd i hennes fotoalbum og bunker med malerier. Deretter kom teksten. Nå kan du se de 35 utvalgte akvarellene og 90 bildene som ble valgt ut.

- Dronningen har vært svært engasjert. Natur og kunst er en vesentlig del av livet hennes, hun bruker det som rekreasjon og mental oppladning i en travel hverdag, sier forleggeren hennes.

Aktiv forfatter

Som også kan fortelle at dronningen går på standardkontrakt som alle andre forfattere. Hva inntektene skal brukes til ville de ikke gå ut med på pressekonferansen i dag. Selv er dronningen på reise i Sogn og Fjordane.

Opplaget er på 5000, og andreopplaget er planlagt, muligens kommer boka også på engelsk.

I fjor medvirket dronningen til boka «Impulser: portrett av en samler», som dreier seg om hennes omfattende kunstsamling. I morgen lanseres en ny bok, «Til topps i Nordland», som dronningen har skrevet et kapittel i.

Dermed er hun altså den mest aktive av forfatterne i kongefamilien.

- Mange gode bilder

- Imponerende fra en amatørfotograf, sier Dagblad-fotograf Tom Martinsen.

Han mener imidlertid dronningen kunne trengt et nytt kamera.

Se Sonjas bilder med Martinsens kommentarer til nedenfor og til høyre!

<B> SPENNDENE FORMER:</B> - Dette er morsomt. Det er et spennede motiv. Steinformasjoner liker jeg godt. Det er teknikken det skorter litt på. Kameraet strekker ikke til. Men skulle en fotograf tatt bildet måtte han slept med seg 30 kilo utstyr opp på fjellet. Og da blir det noe helt annet.
<B>REGNFULLT OG VAKKERT:</B> - Flott! Bildet er elendig rent teknisk, men det er fint likevel. Stemningsfullt med dårlig vær på fjellet, sier Tom Martinsen.
PANORAMA:</B> - Dette er et flott panoramabilde. Det ser ut som Sonja har lært av Dagbladets gamle fotograf Johan Brun. De to har vært på tur sammen, og han kan ha gitt henne et par tips, dette er en typisk Brun-komposisjon, avslutter Tom Martinsen, som mener dronningen vår er en flink fotograf.
VAKKERT FRA STORFJORDEN:</B> - Dette er ganske flott. Fordi det er helt enkelt. Stripa midt på gjør hele bildet. Det blir nesten abstrakt, sier Martinsen, som snur og vender på bildet, og finner ut at det også fungerer fint opp ned, og snudd på sida. <p> Tom Martinsen har vært reportasjefotograf i Dagbladet i over 30 år. Du møter han hver lørdag i spalten «Øyeblikket».
<B>POSTKORT:</B> - Det enkle er ofte det flotteste. Gjennomgående tar dronningen mange enkle bilder med fin komposisjon. Men det er en del «postkort» her, det er ofte slik amatørfotografer tar bilder, sier vår fotoekspert.
<B> GOD AMATØR:</B> - En ser tydelig at dronningen har et nært forhold til naturen der hun har tatt bildene, sier Dagblad-fotograf Lars Eivind Bones. Han mener en uten det samme forholdet ikke kunne tatt like bra bilder. Dagbladets fototeam er enige om at Sonja velger orginale motiv og spennende utsnitt som dermed skiller henne fra andre amatørfotografer. <P> - Dette bildet liker jeg. Det er enkelt og velkomponert, sier Tom Martinsen, og trekker dette fram som en av sine favoritter i boka.
<B>SOLNEDGANGER BEST I VIRKELIGHETEN?</B> - Dette liker jeg ikke så godt. Jeg har aldri vært en solnedgangsfantast. Det er best å se på solnedgangene, la dem være i fred. De egner seg ikke alltid på bilde.
<B>AKVARELLER:</B> Maleren Ørnulf Opdahl har fått stor frihet, og har bidratt med nye og gamle bilder i den nye boka. Samarbeidet med dronningen har han bare godt å si om.
NATUR: </B>- Som amatørfotograf synes jeg dronningen er veldig flink. Det er mye bra her, sier Tom Martinsen.<p> - Noen av bildene er litt forringet av elde, forklarer Wenche Rasch. Fra Sonjas omfattende fotoalbumer har de plukket ut både gamle og nye bilder som har blitt scannet inn og trykket i boka.