Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra Spielberg til «Mammon»

Den danske stjerneskuespilleren Nicolas Bro får tilbud fra hele verden. Men ensomheten holder han i Danmark.

DANSK YNDLING: Nicolas Bro (41) er kjent fra flere filmer og tv-serier, og nå aktuell i «Mammon». Foto: AP / NTB Scanpix
DANSK YNDLING: Nicolas Bro (41) er kjent fra flere filmer og tv-serier, og nå aktuell i «Mammon». Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I hjemlandet har han spilt alt fra tilbakestående og sexgal i «Rejseholdet» til hardt presset justisminister i «Forbrytelsen», klassiske teaterroller som Hamlet og Faust - og massemorderen Charles Manson.

I USA har han blant annet lånt sine tjenester til Steven Spielberg i det seks ganger Oscar-nominerte verdenskrigsdramaet «War Horse» (2011).

Og når NRK-serien «Mammon» strammet til uhyggen flere hakk midt i forrige ukes episode, var det med nettopp Nicolas Bros inntreden på skjermen. Det er den 41 år gamle skuespillerens første norske opptreden siden han hadde en liten rolle i Stefan Faldbakkens Cannes-deltakende actionfilm «Uro» i 2006.

- Det er deilig å være på settet i Norge. Skjønt. Folk er flinke, og det er et godt samhold. Det gleder meg at «Mammon» har gode seertall. Virkelig, understreker dansken på telefon med Dagbladet.

Tv-drama Han legger likevel ikke skjul på at det er forskjell på å jobbe for NRK og den danske statskanalen DR, som har en kvalitativ dramaproduksjon og en samling Emmy-priser de færreste nasjoner kan måle seg med - uansett størrelse.

Mye har vært sagt - og skrevet - om danskenes produksjonsmodell, inspirert av amerikanske serier og gjerne omtalt som «one vision»-strategien, der manusforfatteren får all makt til å realisere sin idé om hvordan sluttproduktet skal være.

- I DR er det et utviklet en bestemt og stram oppfatning av hvordan tv-serier skal lages, og den følges slavisk. Det dreier seg om et toppstyrt, kunstnerisk hierarki, sier Bro.

- Strategien bør det være mulig for Norge å adoptere. For om det er en vanskelig jobb å sitte på toppen og ta alle beslutningene, er det samtidig en jobb alle kan gjøre. Det er jo ikke menneskene det er noe i veien med i Norge, sier Bro, som foreløpig ikke har sett «Mammon» og er nøye med å påpeke at han ikke kan kommentere kritikken som har kommet mot seriens troverdighet.

Hollywood Bro mener samtidig at man ikke skal underslå den danske filmindustriens rolle i tv-seriesuksessen.

- På mange måter kommer tv-seriene i kjølvannet av en filmproduksjon som har kommet langt, og som gir skuespillere og andre sjansen til å prøve seg på mange forskjellige prosjekter. Dermed blir de høyt motiverte, sier Bro.

Motiverende var det også å bli instruert av selveste Spielberg.

SPASMER: - Jeg ga full gass, sier Nicolas Bro om filmplakaten til «Nymphomaniac», der han simulerer orgasme.
SPASMER: - Jeg ga full gass, sier Nicolas Bro om filmplakaten til «Nymphomaniac», der han simulerer orgasme. Vis mer

- Han er en maestro. Han er helt avsindig godt forberedt - og så kommer han på settet og bare improviserer. Men det er nettopp fordi han er så forberedt at han bare kan slippe alt. Også så effektiv Spielberg er! Han kan gjøre svært mange tagninger på samme dag. Å lage film med ham var en masterclass - noe bedre ord finner jeg ikke, sier Nicolas Bro.

Når Bro likevel ikke står i kø for å slippe til i Hollywood, handler det både om familieliv - og kjærligheten til teaterscenen.

- Jeg har gjort noen jobber utenlands - det er spennende, men ensomt. Jeg har en kone med et eget liv, da må man dele litt på det. Samtidig er jeg svært glad i teateret. Og skal man gå på scenen, skal man helst være på språklig hjemmebane, mener han.

«Nymphomaniac» Til høsten blir han å finne i danskenes dyreste tv-serie noensinne. «1864» er et bredt anlagt, episk drama om nasjonens kamp - og sviende nederlag - mot Preussen og Østerrike i Den andre slesvigske krig. Der spiller han blant annet mot Jakob Oftebro.

- Jakob kjenner jeg godt - vi har hengt litt sammen. Jeg er sikker på at han er en skuespiller som vil komme langt. Han har et fantastisk ansikt, er både flittig og dyktig - og har et fantastisk språkøre. Han kommer så tett på et troverdig dansk, at det som gjenstår bare bidrar til hans personlighet. Har du hørt ham snakke engelsk? Han er utrolig god til det også, mener Nicolas Bro.

På toppen av det hele: Jada, Nicolas Bro er også aktuell i Lars von Triers «Nymphomaniac», og blant dem som figurerer på filmens mye omtalte plakatkampanje, med nærbilder av skuespillerne idet de simulerer orgasme.

- Et kjempemorsomt opptak. Jeg ga bare full gass. Men det er klart - det er bare skuespill, og ikke noe ekte ved det. Jeg ser jo ut som om jeg har spasmer, ler han.

MINISTER: Nicolas Bro har blant annet spilt i «Forbrytelsen». Foto: Filmweb
MINISTER: Nicolas Bro har blant annet spilt i «Forbrytelsen». Foto: Filmweb Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!