Fra sykelig sjalusi til lykkerus

Uhyre velskrevet av Stig Sæterbakken om et stort, personlig mørke.

JUBILANT: Det er 25 år siden Stig Sæterbakken debuterte som forfatter. «Ikke forlat meg» er hans 15. bok. Foto: Lars Eivind Bones
JUBILANT: Det er 25 år siden Stig Sæterbakken debuterte som forfatter. «Ikke forlat meg» er hans 15. bok. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Stig Sæterbakkens 15. bok er en kjærlighetshistorie som blir fortalt baklengs: Det begynner med sykelig sjalusi og ender i lykkerus. Det er en fortelling om kontrollbehov, forelskelse og oppvekst. Men først og fremst sirkler romanen inn en ung mann hvis eneste livbøye i et stort personlig mørke er kjærligheten.

Det grådige hjertet«Du trodde at livet var en lek. Du gikk med hodet høyt hevet. Du innbilte deg å mestre det. Du sa til deg selv at livet er godt.» Aksel, 21 år, er langt nede. Forholdet til Amalie er over.

Med henne har Aksel snust på lykken og friheten, men i ett kast er han tilbake i skyggenes dal. Romanen er som sitatet viser holdt i du-form. Episode etter episode rulles opp. Først fra forholdet, med Aksels mistenksomhet og uendelige grådighet på alt som er Amalie. Siden fra den første tiden med Amalie da Aksel er ekstatisk over å ha møtt et menneske som viser ham at livet er mulig. Og så videre bakover mot ungdommen der noen erfaringer lager stygge avtrykk i Aksel, og danner et fundament for leserens forståelse av ham.

RytmiskSæterbakken har en rytmisk og suggererende språkføring. Til tross for at kompliserte følelser — de sterke og farlige — er i sentrum, virker romanen lettlest. Pinefull til tider, men også vittig og godt fortalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer