Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra sykelig sjalusi til lykkerus

Uhyre velskrevet av Stig Sæterbakken om et stort, personlig mørke.

JUBILANT: Det er 25 år siden Stig Sæterbakken debuterte som forfatter. «Ikke forlat meg» er hans 15. bok. Foto: Lars Eivind Bones
JUBILANT: Det er 25 år siden Stig Sæterbakken debuterte som forfatter. «Ikke forlat meg» er hans 15. bok. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

||| BOK: Stig Sæterbakkens 15. bok er en kjærlighetshistorie som blir fortalt baklengs: Det begynner med sykelig sjalusi og ender i lykkerus. Det er en fortelling om kontrollbehov, forelskelse og oppvekst. Men først og fremst sirkler romanen inn en ung mann hvis eneste livbøye i et stort personlig mørke er kjærligheten.

Det grådige hjertet
«Du trodde at livet var en lek. Du gikk med hodet høyt hevet. Du innbilte deg å mestre det. Du sa til deg selv at livet er godt.» Aksel, 21 år, er langt nede. Forholdet til Amalie er over.

Med henne har Aksel snust på lykken og friheten, men i ett kast er han tilbake i skyggenes dal. Romanen er som sitatet viser holdt i du-form. Episode etter episode rulles opp. Først fra forholdet, med Aksels mistenksomhet og uendelige grådighet på alt som er Amalie. Siden fra den første tiden med Amalie da Aksel er ekstatisk over å ha møtt et menneske som viser ham at livet er mulig. Og så videre bakover mot ungdommen der noen erfaringer lager stygge avtrykk i Aksel, og danner et fundament for leserens forståelse av ham.

Rytmisk
Sæterbakken har en rytmisk og suggererende språkføring. Til tross for at kompliserte følelser — de sterke og farlige — er i sentrum, virker romanen lettlest. Pinefull til tider, men også vittig og godt fortalt.

Det er når man kommer så langt tilbake som til Aksels ungdom at det virkelig ekle, fornedrende og morbide slår inn. Som leser av Sæterbakken venter man på denne vendingen, og blir nærmest litt skuffet når den kommer: Den overraskende lettheten i romanen får følge av mer velkjente toner fra Sæterbakken.

Tilbake i det sporet blir det — eksempelvis - ganske forutsigbart hva den plagete unggutten Aksel kommer til å gjøre når det blir klart at han har en katt ...

Kompleks
Men stort sett beveger Sæterbakken seg langt fra det forutsigbare. «Ikke forlat meg» er en roman som nærmer seg det fullendte i form. Med eleganse og letthet serveres en kompleks historie - om eksistensiell ensomhet og avsondrethet, indre raseri og mørke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media