Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra tabloid til Dagblaoid

Dagbladet endrer formatet på søndagsutgaven og lager en kompakt nyhetsavis i magasinformat.

NYTT FORMAT: Sjefredaktør Anne Aasheim og Dagbladet går nye veier med søndagsutgaven, som nå skal bli en moderne nyhetsavis i magasinformat. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYTT FORMAT: Sjefredaktør Anne Aasheim og Dagbladet går nye veier med søndagsutgaven, som nå skal bli en moderne nyhetsavis i magasinformat. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

|||Hver søndag fra nå av vil altså tabloiden krympe til 260 x 365 millimeter. Ingen andre norske aviser har dette formatet, så la oss like godt kalle det en Dagblaoid.

— Det er riktig at dette er et helt nytt format i Avis-Norge, sier sjefredaktør Anne Aasheim.

Hun viser til at Dagbladet var først med søndagsutgave i 1990, og ser på det som nå skjer som et nytt og spennende grep i videreutviklingen av produktet.

— Vi har lange tradisjoner og gode erfaringer med magasinformatet. Når vi nå utformer en nyhetsavis i det samme formatet, håper og tror vi det vil oppleves som spennende for leserne våre, sier Aasheim.

Utvikling
Hun understreker at krympingen av søndagsformatet ikke er et sparetiltak.

— Dette er definitivt et utviklingstiltak, der hensikten er å skape en mer kompakt og moderne nyhetsavis. De redaksjonelle ressursene er de samme som før, men vi får noen hyggelige gevinster i form av at utgaven blir billigere å trykke.

— Hvor lite kan formatet bli? Får vi til slutt twitteraviser med 140 tegn per side?

— Nei, jeg tror nok det er en grense for hvor lite formatet kan være, men folk beveger seg mye og det å ha et format som er litt mer praktisk til kjøkkenbordet og bussen tror jeg vi vil se mye mer av i framtida, sier Aasheim.

Flere vil krympe
Hun tror flere norske aviser vil krympe formatet i framtida, som ledd i en helt nødvendig utvikling.

— Jeg har fremdeles stor tro på papiravisas framtid, men det forutsetter at vi klarer å endre konsepter, produkter og formater i takt med brukernes endrete lesevaner, mener Dagbladets sjefredaktør.

Innholdsmessig vil søndagsutgaven bygge videre på de vanlige bærebjelkene: Nyheter, sport, kultur og underholdning.

Men seksjoneringen blir litt annerledes enn resten av uka. Du vil blant annet finne ledersidene helt fremst og tv-tablået helt bakerst.

Bare søndag
Sjefredaktøren legger vekt på at dette er et spesialtilpasset søndagsformat, og sier det ikke er diskutert å gjøre liknende endringer i Dagbladets utgaver ellers i uka.

—Om det vil skje en gang i framtida er for tidlig å si. Jeg har lyst til å se på erfaringene med dette søndagsprosjektet først og så evaluere det etterpå.

— Hvorfor gjøres dette på søndag?

— Søndag er en veldig spesiell avisdag med andre salgskanaler enn på hverdager. Vi vet også at leserne våre er i et litt annet avismodus på søndager enn i travle hverdager, sier Anne Asheim.

Ålreit grep
Medieanalytiker Erik Wilberg tror Dagbladet kan vente seg reaksjoner på en skala fra «redaksjonelt nyskapende» til «nest siste krampetrekning» på den nye søndagsutgaven.

— For meg høres det ut som et ålreit grep, hvis man med dette klarer å bli annerledes enn konkurrenten og framstå som et godt alternativ, sier Wilberg.

Han forutsetter at formatendringen vil medføre visse innholdsmessige endringer.

— Med mindre format kan det bli kortere artikler, og det er ikke sikkert det er så dumt. Skal du kjøpe alle helgeaviser, så blir det noen tusen siders lesning, sier Wilberg.

Betinget suksess
Han mener søndagsavisene i Norge har hatt er en betinget suksess, og viser til at noen av de mest entusiastiske satsningene er borte.

— I andre land ligger søndagsmarkedet på et vesentlig høyere nivå enn hverdagsmarkedet, men i Norge er det motsatt. Jeg er ikke spesielt optimistisk når det gjelder søndagsmarkedet på lang sikt. Der tror jeg nok det kan komme en avskalling.

— Hva med papiravisas framtid?

— Jeg tror papiravisa vil overleve, men ikke i den formen den har i dag. Formatet blir mindre og antallet utgivelser færre, sånn at det mer blir nyhetsmagasin enn leverandører av løpende nyheter, som likevel går på nettet, sier Erik Wilberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media