Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra Tina til Totto: Ike Turner(er) i Norge

STOVNER (Dagbladet): Ike Turner er viden kjent som en hardtslående ektemann. Totto Hansen er viden kjent som en hardtslående trommis. I går møttes de to i Tottos gamle fritidsklubb på Stovner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tenk det, sukker Totto og skuer utover lokalet i kjelleren på det som nå er Stovner Rockfabrikk.

- Det var i dette rommet jeg lærte å spille trommer. Og nå 20 år seinere sitter jeg her og øver med Ike Turner. Det er helt vilt, gisper Totto. I neste sekund går døra opp og en mann med gulljakke og olmt blikk tusler inn. Rockelegenden Ike Turner har ankommet Stovner.

Talentspeider

Etter Tina Turners selvbiografi «I, Tina» og filmen «What's Love Got To Do With It?» er hennes eks-mann blitt en av verdens mest berømte konemishandlere. Men Ike Turner har også skrevet seg inn i historiebøkene som blues- og rock'n'roll-artist. På 50- og 60-tallet var han en viktig talentspeider og stilskaper, og foruten Tina skal han også ha æren for å ha oppdaget BB King. Derfor har Totto Hansen god grunn til å være stolt over oppdraget.

- Vanligvis spiller jeg i Pigalle Bluesband her i Oslo. Å få spille med en legende som Ike er selvsagt stort for meg. Dette er en slik ting man går og drømmer om skal skje, sier Totto og flirer fra øre til øre.

Totto ble Ikes redningsmann da sistnevnte var en av hovedattraksjonene på fjorårets bluesfestival på Notodden. Han steppet inn i siste liten da Ikes originale trommis viste seg å være for dårlig.
- Han gjorde en glimrende jobb, forteller Ike, som ikke nølte med å ta Totto med seg videre til fire konserter i Paris rett i etterkant av Notodden. Og nå altså Stovner.

God og modig

Totto var 11 år da han i 1971 flyttet til Stovner. Den lokale junior- og fritidsklubben ble stedet der han lærte å spille trommer. Som 16-åring var han blitt så god og modig at han kjørte «Tottos Trommeshow» for storøyde kamerater.

Seinere ble Totto proff musiker. I nesten et tiår var han Marius Müllers faste trommeslager. Han var også med i Locomotives en periode. Samtidig ble de gamle fritidsklubblokalene på Stovner gjort om til rockeverksted. Rommet der Totto lærte å svinge stikkene er i dag et populært øvingssted for artister som skal ut på turné. Artister som Seigmen, Anne Grete Preus og Sissel Kyrkjebø har alle vært innom for såkalt «pre-production» før de har reist på turné. Og nå altså Ike Turner Reuvie & The Ikettes med Totto på slep.

Ringen sluttet

- For meg føles det som om ringen er sluttet. Å øve med Ike Turner i dette lokalet blir noe helt spesielt. Nå skulle gutta fra fritidsklubben vært her, sier Totto med glød i blikket.

Ike Turner har naturlig nok ikke et fullt så nostalgisk forhold til Stovner, men han hevder å være glad for å være tilbake i Norge etter fjorårets Notodden-suksess. Hans mørke blikk lyser opp når vi nevner Notodden.

- Jeg har ikke vært i rampelyset på lang tid. Derfor var det deilig å få en slik mottakelse sist sommer, sier han. Han føler at vinden er i ferd med blåse hans vei igjen.

Bok og film

- I juli kommer boka om mitt liv. Akkurat nå forhandles det om filmrettighetene.

- Er boka en måte å få fram din side av saken på etter Tinas selvbiografi?
- Ja, på en måte. Men jeg vil helst la konflikten med Tina ligge død.

- Er det plagsomt at du har fått et slikt stempel?
- Tidligere har det vært veldig plagsomt. Men jeg har det bra nå. Jeg føler endelig at ting går litt min vei igjen, avslutter Ike Turner før han går i gang med å øve inn repertoaret foran norgesturneen. Materialet inneholder klassikere fra 60- og 70-tallet og Tina-hits som «River Deep, Mountain High» og «Nutbush City Limit».

PS! I mai kommer Ike Turner tilbake til Europa for å gjøre en større norgesturné. Det er gode muligheter for at Totto blir med også på denne turneen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!