SLITESTERK HELT: Fra venstre Korak (Johnny Sheffield), Jane (Brenda Joyce) og Tarzan (Johnny Weissmüller). 
SLITESTERK HELT: Fra venstre Korak (Johnny Sheffield), Jane (Brenda Joyce) og Tarzan (Johnny Weissmüller). Vis mer

Fra tre til halv fire

Tarzan er og blir jungelens hersker.

Kommentar

Så er han her igjen. Tarzan, superheltenes svar på Doktor Dyregod. Muskelbunten fra det britiske adelsskapet som blir en edel villmann ved ekvator. Innen populærkulturen er han en av tidenes mest seiglivede helter, bare slått av Sherlock Holmes. Tarzan ble først skildret av Edgar Rice Burroughs i 1912. I likhet med detektiven fra Baker Street, som dukket opp i 1887, gjør han stadig comeback. I sommer ruller han over kinolerretet i «The Legend of Tarzan», med en nyoppumpet Alexander Skarsgård.

JULESTEMNING: Tarzan svinger seg inn i den norske julefeiringen. Skurken har tropehjelm. 
JULESTEMNING: Tarzan svinger seg inn i den norske julefeiringen. Skurken har tropehjelm.  Vis mer

Oahoaoaoaoao, ropte vi. Tarzan slenger seg fra tre til halv fire. Vi var tynne og bleike i bar overkropp. Til gjengjeld hadde vi badebukse med leopardflekker. Vi klatret i trærne og heiv oss i selvbygde lianer av tjukt tau fra den ene greina til den andre. Vi var innhyllet i eksotiske fantasier, i drømmer av tjukk grønske, vi forserte busker og trær på vei mot livet, det dypeste av alle jungellandskap. Vi var Tarzan, omgitt av kjempeaper, jungelfyrster fra bortgjemte riker og utspekulerte krypskyttere. Vi var Tarzan, de ville dyrenes overmann, men også deres venn og beskytter. Vi var Tarzan, apenes konge.

I dag er den eneste kjempeapen i mils omkrets den 36 år gamle sjimpansen Julius, fortsatt en attraksjon i den 50 års jubilerende Kristiansand Dyrepark. Men så kommer altså nok en film om Tarzan i en rekke på over 200 filmer og TV-serier siden den første stumfilmen i 1918. En parade av muskelbunter har spilt hovedrollen, ikke minst Johnny Weissmüller, som tok fem OL-gull i svømming.

Tarzan er fortsatt et symbol på menneskets lengsel etter og tilknytning til den rene og frie natur. Han må stadig delta i kampen for tilværelsen, utstyrt med muskler og hjerne. En hvit mann kastet ut i det ville og utemmede. Burroughs var påvirket av Kiplings Mowgli og inspirerte i sin tur Lee Falk til å skape Fantomet, som i år feirer 80 år. I 1937 så jungelkvinnen Sheena dagens lys. Tarzan fikk også en slags bror ved navn Jukan, som kom ut i tegneserier i Norge fra 1953-1968.

PÅ NORSK: Første bokutgivelse, «Apenes konge». 
PÅ NORSK: Første bokutgivelse, «Apenes konge».  Vis mer

Selv kjenner jeg en lukt av granbar, ribbe og akevitt i møtet med Tarzan-tegneserier. Hver julaften fikk jeg Tarzans julehefte for å drøye ventetida. Nydelige striper, tegnet av Burne Hogarth, som etterfulgte mesteren Hal Foster. Jeg leser fra mitt første julehefte: «Tarzans neste eventyr er meget spennende. Han vender tilbake til Afrika og møter nye farer, som han trosser og overvinner - fordi han er Tarzan, jungelens hersker, alle dyrs usvikelige venn og de svakes trofaste beskytter

Foruten Burroughs 24 romaner om Tarzans eventyr, har Philip Jose Farmer skrevet en serie humoristiske Tarzan-bøker, blant andre «The Adventure of The Peerless Peer», der Tarzan slår seg sammen med Sherlock Holmes. Mest kuriøs er likevel «Tarzan Presley» (2004), av Nigel Cox. Han vever sammen livene til Elvis og Tarzan. Boka ble forbudt av Burroughs-familien og er mer sjelden enn en Tarzan-bukse på en moderne badestrand.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.