Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra Treme til Moldejazz

TV-serien gjorde moldejazzvennen Uncle Lionel Batiste til tv-stjerne. I dag marsjerer han i Molde igjen.

JAZZKOMPISER:  Ytre Suløens Jassensembles Jan Inge Melsæter og Uncle Lionel Batiste fra Treme, New Orleans har kjent hverandre i mange år. Melsæter er musikalsk leder for alle festivalparadene til den 70 musiker sterke Jazzlogen i Molde, og Uncle Lionel har ledet opptogene de siste 11 åra. Foto: Terje Mosnes
JAZZKOMPISER: Ytre Suløens Jassensembles Jan Inge Melsæter og Uncle Lionel Batiste fra Treme, New Orleans har kjent hverandre i mange år. Melsæter er musikalsk leder for alle festivalparadene til den 70 musiker sterke Jazzlogen i Molde, og Uncle Lionel har ledet opptogene de siste 11 åra. Foto: Terje Mosnes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOLDE (Dagbladet): Som alle vet: Mandag i uke 29 hvert bidige år starter Moldejazz. Og siden mandag i uke 29 akkurat i år faller på akkurat i dag, er det altså i dag at festivalen tar sats for 51. gang med gateparade, åpningstale, konserter og klubber.

Det betyr «same procedure as every year», som grevinnen så korrekt ville ha sagt det, og «helt likt, og helt annerledes», som Jan Garbarek like korrekt har uttrykt det. Begge riktig nok om helt andre forhold, men ikke mindre treffende for det.

Og hvem andre enn en gjenganger fra de siste 11 festivalene var det vel ikke som åpenbarte seg da denne observatør rullet inn i Molde ved middagstid i går: Grand Marshall Lionel Batiste (79) fra Treme, New Orleans, Louisiana, US of A.

Celebritet
Aldri hørt om Uncle Lionel? Da har du ikke sett godt nok på den suverene tv-serien «Treme», en intens skildring av hverdaglivet i New Orleans etter Katrina. Ikke bare figurerer paradeleder (og stortrommeslager/vokalist) Lionel Batiste i åpningsvignetten i hver episode, han har også vært med i flere episoder som seg selv - assisterende leder for The Treme Brass Band.

- Joda, serien har gjort meg til enda mer av en celebritet i New Orleans enn jeg var før, fleipet Uncle Lionel litt seinere på dagen. Sammen med Ytre Suløen-trombonist Jan Inge Melsæter hadde han nettopp ledet rundt 70 unge musikere i brassbandet Jazzlogen fra Alexandraparken til Aker Stadion, der Molde andre stolthet, fotballklubben, skulle til å ta i mot vestlandsrivalene fra Haugesund.

- Det er ganske travelt hjemme i Treme nå, og for et par uker siden var jeg på den store tradjazzfestivalen i Ascona i Sveits, for åttende år på rad, så jeg henger i, smiler Uncle Lionel. Den omreisende parade-marskalken er ikke er mer preget av alderen enn at han tar noen sløye dansetrinn på asfalten og kokett hevder at «jeg er tretten, men nærmer meg fjorten».

- Jeg leste at noe nedrige tyver hadde stjålet stortromma di i New Orleans?

- Det stemmer. Men det ble så mye oppstuss om saken i aviser, radio og tv at jeg fikk den tilbake. I god stand, sier Uncle Lionel, som har seks travle dager foran seg i festivalbyen.

Sikker suksess
Det har også Ytre Suløens Jassensemble, som ikke bare kurser de håpefulle i Jazzlogen hver eneste år, men som også med usvikelig sikkerhet selger ut sine Moldejazz-konserter år etter år. Suløen er alltid et sikkert kort, og konsertene deres blir alltid fortest utsolgt, enten det dreier seg om å fylle Molde Domkirke eller The New Perspiration Hall.

- Vi har spilt her 17 år på rad, sier Melsæter, som har kjent Uncle Lionel i en årrekke. Ytre Suløen er æresborgere av New Orleans, har spilt inn plater med lokale musikere i Treme og Melsæter har jammet med Treme-musikerne på deres stamsted flere ganger. Nå er han såre fornøyd over nok en gang å ha fått Uncle Lionel over dammen, fra et New Orleans som ifølge veteranen omsider er i ferd med å komme skikkelig til hektene igjen etter Katrina.

SHOWMANN:  Uncle Lionel Batiste er parademarskalk, sanger, stortrommeslager og en showmann med masse glimt i øyet. Her synger han med Jazzlogen i Molde. Foto: Terje Mosnes
SHOWMANN: Uncle Lionel Batiste er parademarskalk, sanger, stortrommeslager og en showmann med masse glimt i øyet. Her synger han med Jazzlogen i Molde. Foto: Terje Mosnes Vis mer