Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fra «Treme» til Oslo Jazzfestival i august

Solokonsert med Allen Toussaint, selve sjefsforvalteren av New Orleans' formidable r&b/funk/jazz-tradisjon.

TIL OSLO: Allen Toussaint, New Orleans-legende som har samarbeidet med «alle» og mistet det meste i Katrina-katastrofen uten å la seg knekke. Foto: AP /Patrick Semansky
TIL OSLO: Allen Toussaint, New Orleans-legende som har samarbeidet med «alle» og mistet det meste i Katrina-katastrofen uten å la seg knekke. Foto: AP /Patrick Semansky Vis mer

- Festivalen vår har røtter i New Orleans, så når vi feirer 25-årsjubileum i år, er det naturlig at både gammel og ny New Orleans-musikk står på programmet, sier Oslo Jazzfestivals Lise Gulbransen og spiller ut flere Crescent City-kort:

—I tillegg til Toussaint, som skal spille solokonsert i Kulturkirken Jakob, kommer New Orleans-profiler som trompeteren Duke Heitger og trommeslageren Brian Blade med sine band. Og Vernel Bagneris tar opp igjen sin Jelly Roll (Morton red, anm.)-forestilling sammen med vår egen ragtimevirtuos Morten Gunnar Larsen.

—Likevel: Det er ingen reindyrka retro-festival dere skal i gang med?

—På ingen måte. På selve jubileumskonserten med KORK og Come Shine, Nils Petter Molvær, Silje Nergaard og Kristoffer Kompen, skal det spilles helt ny musikk for stort orkester av Helge Sunde og Nils Petter Molvær/Rolf Wallin. Bugge Wesseltoft kommer også med ny musikk og et nytt band der Håkon Kornstad er gjest.

—Hvilke andre navn kan Oslo Jazzfestival dra opp av hatten nå, tre måneder før det braker løs?

—Vi gjenåpner Universitetes Aula som jazzsted med intet mindre enn Charlie Haden Liberation Music Orchestra der Carla Bley er en av musikerne. Videre har vi spenn fra veteranene Karin Krog og Bengt Hallberg i duo til unge Ine Hoem og hennes Nancy Wilson-hyllest. Fra USA kommer også Lizz Wright og en annen veteran, Mose Allison, samt saksofonisten og sangeren Grace Kelly i spann med evigunge Phil Woods. Finske Antti Sarpila er også påmeldt, til glede for swing- og mainstreampublikumet.

—Norske navn?

—Trygve Seim Ensemble, Mathias Eick Band, Staffan William-Olsson Sextet og Lage Lund Trio - sistnevnte rett fra New York der Lund holder til. Vi presenterer forestillingen «På gyllen grunn», folketoner med nye tekster av Erik Hillestad, framført av Anita Skorgan, Arve Henriksen, Eivind Aarset, Rolf Lislevand og Helge Norbakken, og Jan Eggum skal gjøre en konsert med flere jazzmusikere i bandet. Ikke minst kan vi by på Magnetic Book - Jon Balke, Per Jørgensen, Bjarte Eike, Håvard Lund og Helge Norbakken med strykere fra barokksolistene og Landsdelsmusikerne i Nord-Norge.

—Da er hele programmet kjent?

—Nei, vi har igjen noen store navn som ikke er bekreftet. Og på jubileumsmiddagen med Knut Borge, Bodil Niska og Per Husby Trio dukker det opp gjesteartister som Loren Schoenberg og Bob Dorough. Fikk du med at vi også lager fotoutstilling med bildene til Hank O'Neal, den amerikanske agenten og plateselskapsmannen som har besøkt festivalen mange ganger og fikk æresprisen vår i 2006?

—Nei. Men så?

 —Workshop for jazzjournalister, særlig rettet mot unge folk som gjerne vil skrive om jazz, noe dette landet trenger sårt. Workshopen er  bladet Jazznytts ide og prosjekt og er til en viss grad inspirert av noe som det største engelske jazzmagasinet, Jazzwise, har holdt på med i mange år sammen med London Jazz Festival. Nå går Jazznytt og Oslo Jazzfestival sammen om å få til noe liknende i Oslo, få med det.

JUBILERER: Oslo Jazzfestivals Lise Gulbransen og Edvard Askeland, hhv markedssjef og daglig leder, står i spissen for 25-årsjubileet i august. Foto: Terje Mosnes
JUBILERER: Oslo Jazzfestivals Lise Gulbransen og Edvard Askeland, hhv markedssjef og daglig leder, står i spissen for 25-årsjubileet i august. Foto: Terje Mosnes Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media